Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
4 oktober 2023

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Serge Feldmann is sinds 2011 decaan op locatie Museumpark en blogt om de wereld een klein beetje te helpen veranderen. Zijn eerdere blogs lees je hier.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Er is niets mis met je!

Gepubliceerd: 29 November 2021 • Leestijd: 1 minuten en 39 seconden • Serge

‘Een kwart van de studenten in NL is levensmoe!’, en: ‘Helft van alle studenten heeft psychische problemen!’, kopten veel media recent. Aanleiding was een grootschalig, landelijk onderzoek door het Trimbos Instituut en het RIVM. Maar beste student, er is niets mis met je.

Nagenoeg ieder bekend mediakanaal bedient zich in deze oververhitte tijd van dit soort koppen. Zelfs een NOS Journaal. Maar waar de onderzoekers zelf zorgvuldig de resultaten toelichten en nuanceren, vindt dat nauwelijks of geen aftrek bij diezelfde media. Het effect? Een beeld dat geen recht doet aan de realiteit, laat staan dat het helpt bij het vinden van duurzame oplossingen.

Wat zijn dan die nuances? Allereerst is een dergelijk onderzoek nooit eerder uitgevoerd en herhaald. Er is dus geen vergelijking mogelijk en we weten nog niet wat het normaal is. Daarnaast werd het onderzoek in de derde coronagolf afgenomen; een zeer specifieke, afwijkende context die zeker van invloed was. Ook merken de onderzoekers op dat er een reële kans bestaat dat vooral studenten met reeds bestaande mentale klachten mee deden aan de enquête die door 11,7 procent (28.442 studenten) van de aangeschreven 283.868 studenten werd ingevuld.

26 procent van de studenten zou levensmoe zijn. Dit werd onderzocht met de vraag of de student de afgelopen vier weken de wens heeft gehad dood te zijn of te gaan slapen en nooit meer wakker te worden. Van de 26 procent die dit beaamt, dacht 14 procent dit af en toe, 7 procent soms en 4 procent meestal. Gedachten over de dood zijn echter niet vreemd. En je hoeft er al helemaal niet direct van te schrikken. In de context waarin we nu leven, maar ook als onherroepelijk feit (we gaan een keer dood) zijn deze gedachten begrijpelijk. Het blijkt vaak een behoefte aan rust en gelukkig zelden de wens werkelijk dood te gaan of te zijn. Maar, als het voor jou dagelijkse kost is en je bent plannen aan het maken: zoek hulp!*

Van de 51 procent studenten die aangeeft psychische problemen te ondervinden, zijn die voor 39 procent licht/matig en 12 procent ernstig. Wederom: gezien de huidige situatie niet verwonderlijk. Sterker nog: het zou eerder vreemd zijn als dat je helemaal niets doet! Het is een moeilijke tijd, je zit in een ingewikkelde levensfase. Het is oké dat je (soms) somber bent, bang, onzeker. Het hoort er bij. Laat het toe, weet dat je dit deelt met vele duizenden en geef het een stem of uitlaatklep.

Is er (meer) hulp en ondersteuning nodig en wenselijk? ja! Maar vooral om te leren surfen op de onvermijdelijke golven. Ontwikkeling van veerkracht en preventie is nu en straks het belangrijkste speerpunt voor studentenwelzijn. Ook dat was een belangrijke conclusie van het onderzoek.

*Gedachten over zelfdoding? Praat er over, bijvoorbeeld via 113, de huisarts of een studentendecaan

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Er is niets mis met je!

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top