Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Gedupeerde studenten lerarenopleiding maatschappijleer opgeroepen claim in te dienen 

Gepubliceerd: 2 June 2021 • Leestijd: 2 minuten en 57 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Sinds 2020 klagen studenten van de lerarenopleiding maatschappijleer over gebrek aan onderwijs en communicatie. In april bood de hogeschool haar excuses aan waarop studenten een jaar collegegeld terug eisten. Een commissie gaat hun compensatieverzoeken nu beoordelen.

Afgelopen januari verschenen er verschillende Instagram-accounts waarop studenten maatschappijleer noodkreten uitten: ze kregen zelden of geen onderwijs, het oude docententeam was verdwenen, mails van studenten bleven onbeantwoord en er was amper communicatie vanuit de opleiding. Berichten met dezelfde strekking werden ook gedeeld op andere social media.

Na gesprekken met verschillende studenten stuurde de Hogeschool Rotterdam alle studenten van de lerarenopleiding maatschappijleer een brief met excuses en een plan met voorgenomen verbeteringen. In de brief van collegevoorzitter Ron Bormans en directeur van het instituut voor Lerarenopleidingen Els De Bock staat: ‘Vanaf het einde van vorig schooljaar en in sterkere mate vanaf het schooljaar 2020-2021 zijn er vraagstukken bij de opleiding maatschappijleer. Er waren wisselingen in het docententeam waardoor studenten de bekende gezichten van hun docenten misten. Daarnaast waren er klachten over de communicatie vanuit de opleiding naar de studenten. Dit spijt ons zeer en we bieden onze verontschuldigingen aan, aan de studenten die hier last van hebben gehad.’

Wat er speelde binnen de opleiding, lees je hier. 

Financiële compensatie

De excuses waren voor veel studenten niet afdoende, ze wilden ook financieel gecompenseerd worden voor de geleden schade. De hogeschool beloofde uit te zoeken wat mogelijk was en stuurde de studenten voor het Pinksterweekend een oproep om claims in te sturen.

In de brief die is ondertekend door Ronald Goijen, senior beleidsmedewerker van de dienst Onderwijs en Ontwikkeling en voorzitter van de Commissie compensatie studenten Maatschappijleer, staat: ‘De opdracht die is meegegeven door het college van bestuur is om te onderzoeken of er bij studenten schade/studievertraging is ontstaan en zo ja, welke schadevergoeding daarbij passend is. Na onderzoek stelt de commissie, gelijk aan de regelingen van andere klachtencommissies, een advies op aan het college van bestuur. Het college van bestuur neemt vervolgens een besluit.’

Studenten die aantoonbaar schade en/of studievertraging hebben opgelopen mogen voor 6 juni een verzoek tot compensatie indienen. Ze moeten bewijsstukken overleggen waarmee ze bewijzen dat de schade/studievertraging is opgetreden door het handelen binnen de lerarenopleiding maatschappijleer. Daarbij ontvangt de commissie ook graag overige relevante stukken die het verzoek kunnen onderbouwen.

Tijdsdruk

Een aantal studenten die de brief hebben ontvangen, zijn niet tevreden. Ze laten aan Profielen weten niet blij te zijn met de periode waarbinnen de claim opgesteld en ingediend moet worden. Een student die anoniem wil blijven zegt: ‘Mensen die dit jaar willen afstuderen, hebben nu zoveel deadlines dat dit er echt niet even “bij” kan.’

We hebben de klacht van de student aan de Hogeschool Rotterdam voorgelegd en een woordvoerder laat weten dat de verzoeken niet per se voor 6 juni binnen hoeven te zijn: ‘Als de verzoeken voor die datum binnen zijn, vergroot dat de kans dat er nog voor de zomervakantie een uitspraak gedaan kan worden. Als studenten deze deadline niet redden kunnen ze dit altijd aangegeven bij de commissie en in overleg hun verzoek later indienen. Wel zal het dan pas na de zomervakantie behandeld worden.’

Hoe bewijs je wat er besproken is in Teams?

Andere studenten klagen over het verzoek om bewijsstukken mee te sturen: ‘We moeten kunnen aantonen dat we eerder aan de bel hebben getrokken bij de opleiding en hoe deze daarop heeft gereageerd, of er afspraken van docenten niet zijn nagekomen en hoe wij precies zijn benadeeld in termen van onze voortgang. Allemaal prima eisen, ware het niet dat veel communicatie met de opleiding natuurlijk heeft plaatsgevonden via vergaderingen die niet zijn opgenomen. Een hoop afspraken zijn daarom ook voornamelijk verbaal gemaakt, zonder duidelijke paper trail.’

De woordvoerder van de HR legt uit: ‘Studenten moeten bij het schriftelijk indienen van hun verzoek een actueel studievoortgangsoverzicht meesturen. Dat kunnen ze makkelijk uitdraaien via Osiris. De overige stukken waarnaar verwezen wordt, zijn optioneel. Het verzoek mag verder onderbouwd worden met andere stukken. De studenten kunnen in de beschrijving ook refereren aan mondelinge afspraken. Er wordt altijd hoor en wederhoor toegepast bij de betreffende personen.’

Immateriële schade

Ontevreden studenten lieten Profielen weten ook immateriële schade zoals stress vergoed te willen zien. De hogeschool is niet voornemens dat te doen, wel kunnen studenten in een hoorzitting hun persoonlijke verhaal vertellen.

Het streven van de commissie is om nog voor de zomervakantie een advies voor te leggen aan het college van bestuur. Als dit niet lukt, wordt het september. Studenten met meer vragen kunnen die stellen via commissie-vergoedingen@hr.nl.

Tekst: Tosca Sel
Illustratie: Demian Janssen

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Gedupeerde studenten lerarenopleiding maatschappijleer opgeroepen claim in te dienen 

  1. Ik vind het fantastisch dat studenten zich organiseren op zo’n manier. Als er door fouten van de top misstanden ontstaan dan is de enige mogelijkheid om “bottom-down” weerstand te organiseren en je te laten horen: “Onder deze omstandigheden studeren we niet”.

    Goed bezig, kameraad-studenten! 😉

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top