Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Ramona is vierdejaars student ruimtelijke ontwikkeling. Met haar blogs wil ze je meer laten zien over de ruimtelijke ontwikkeling in steden en meenemen in haar leven als student.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Gun kleding ook een tweede kans

Gepubliceerd: 26 March 2021 • Leestijd: 1 minuten en 32 seconden • Ramona

Wist je dat we wereldwijd zo’n 80 miljard nieuwe kledingstukken per jaar verbruiken? Dit is bizar veel als je het mij vraagt. Mode is een verschijnsel geworden dat gepaard gaat met milieuvervuiling en slechte arbeidsomstandigheden.

De fast fashion-industrie is vooral bezig met winst maken door in een razendsnel tempo modetrends te produceren. Hierdoor krijg je het gevoel dat je steeds nieuwe dingen nodig hebt, terwijl we de helft van de kleding in onze kast waarschijnlijk nooit dragen.

Zelf heb ik al een aantal jaar geleden de kringloop- en vintagewinkels ontdekt voor tweedehands kleding. Ik vind de kleding die je hier vindt een stuk unieker en leuker dan in een fast fashion-winkel. Maar naast een kwestie van smaak is het kopen in tweedehandswinkels ook een manier geworden om duurzamer te leven.

Er zijn een hoop dingen om je leven te verduurzamen en het hergebruiken van kleding is er daar één van. Nou weten we allemaal dat de winkels voor lange tijd dicht zijn geweest en nu alleen nog op afspraak open zijn. Ik ben dan ook al lange tijd niet in kringloopwinkels geweest, maar vond het altijd erg leuk om lekker even rond te kunnen snuffelen tussen alle kledingstukken en gave accessoires. Soms vind je helemaal niks en soms vind je net dat toffe item.

Apps om tweedehands kleding te vinden zijn er natuurlijk ook en die gebruik ik zeker als ik echt iets nodig heb. Maar naast het kopen van tweedehands kleding is het natuurlijk ook belangrijk om je eigen kledingcollectie niet te groot te maken. Geef je oude kleding weg aan de kledingbank, een kringloopwinkel of aan familie en vrienden. Zo kan je zelf iets nieuws kopen en zorg je dat jouw kleding weer goed gebruikt wordt. Er ontstaat op deze manier een circulaire economie van kleding.

Daarnaast is het ook heel leuk om je eigen kleding een tweede leven te geven zodra je erop uitgekeken bent of merkt dat je het toch niet zo vaak draagt als je had verwacht. De afgelopen tijd is dat voor mij echt een nieuwe hobby geworden. Oude kledingstukken van mijzelf of bijvoorbeeld van mijn moeder of vriend, probeer ik om te toveren tot een nieuw item. Ik ben achter de naaimachine gedoken en daag mezelf uit nieuwe unieke kledingitems te maken. Het is een leuk tijdverdrijf en ook nog eens duurzaam.

Zo zijn er dus verschillende dingen die je kan doen om jouw kledingkast te verduurzamen. En wellicht ontdek je dan net als ik een nieuwe hobby!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

 

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Gun kleding ook een tweede kans

 1. Ik begrijp van sommigen om mij heen dat het verkopen en kopen via apps zelfs een soort van verslavend kan werken.
  Leuke kleding die vaak nergens meer te koop is omdat het al jaren uit de collectie is.

  Persoonlijk heb ik een kleine en simpele collectie en wat ik niet meer wil geef ik altijd graag weg.

 2. Hey Maurius,

  Het zou zeker verslavend kunnen zijn om steeds weer nieuwe koopjes binnen te halen. Dat moet jezelf onder controle proberen te houden en vooral bedenken of je het echt nodig hebt. Heel goed dat je zelf al dingen weg geeft en je collectie klein houdt!

  Vooral zo doorgaan!

  Groetjes,
  Ramona

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top