Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 mei 2022

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Jonnick is vierdejaars student aan de docentenopleiding maatschappijleer. Hij schrijft graag over problematiek die hij tegenkomt in het onderwijs, maar een lichter onderwerp op zijn tijd gaat hij niet uit de weg. Eerdere blogs van Jonnick lees je hier.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Blog

Helaas, je Pokémonkaarten zijn geen miljoenen waard!

Gepubliceerd: 22 June 2021 • Leestijd: 1 minuten en 45 seconden • Jonnick

Maand vijftien van de corona-pandemie. Vier blogs achter elkaar met een negatieve of serieuze lading. Ik popel om een heel ander onderwerp aan te snijden, even niet meer praten over het onderwijs of rare wappies.

Ik ga het hebben over waarom verzamelkaarten soms zo ontzettend duur zijn. Je hebt wellicht berichten gelezen over verzamelkaarten die in het laatste jaar voor honderdduizenden euro’s verkocht zijn, of misschien over de Belg die nog eventjes wacht tot zijn Charizard een miljoen waard is. Je zal in ieder geval ergens in het nieuws een foto hebben gezien van een twintiger met een stuk karton in zijn handen dat meer waard is dan de meeste BMW’s en jezelf voor je kop geslagen hebben. Je zal gedacht hebben aan je jeugd, aan die dag dat je een schoenendoos vol kaarten hebt weggegooid omdat ze voor baby’s en kleine kinderen waren. Denk aan die studieschuld die gewoon compleet voorkomen had kunnen worden als je twintig jaar geleden had geweten dat je die doos moest bewaren! Al die miljoenen euro’s, gewoon weggegooid!

Het spijt me, maar ook als je die doos had bewaard was je verzameling niet genoeg waard geweest om de staatsschuld van Liechtenstein af te lossen. Veel van de verzamelkaarten in het nieuws komen uit pakjes die soms wel twintig jaar dicht hebben gezeten. Ze hadden bij wijze van spreken net van de drukker kunnen komen. Als je ooit met je vriendjes buiten op straat je kaarten hebt neergelegd, ze vervolgens slepend over de tegels hebt opgepakt en ze daarna in een plastic zakje hebt gestopt nadat je er een elastiekje om hebt gedaan, dan waren ze beschadigd. De straat heeft je niet alleen beroofd van je onschuld, maar dus ook van je pensioenplan.

Prima, maar waarom zijn sommige kaarten dan überhaupt duizenden euro’s waard als ze er nog goed uitzien? Het blijven toch gewoon maar stukken karton met plaatjes erop? Zeker, maar die kartonnen plaatjes zijn duur om dezelfde reden dat de huizenmarkt in Amsterdam ontploft is; kapitalistische zwijnen investeerders die hun geld gebruiken om goederen op te kopen die bijna gegarandeerd meer geld waard worden over enige tijd zodat ze er op een later punt alleen maar meer aan kunnen verdienen.

Dat gezegd hebbende: dat je oude kaarten geen miljoenen waard zijn, wil niet zeggen dat ze niets waard zijn. Als het karton nog grotendeels intact is en je hebt een goede of iconische kaart liggen heb je nog steeds kans dat de marktwaarde een paar tientjes of misschien een paar honderd euro is.

Dus als je nog ergens een doos vol heel oude kaarten hebt liggen, zou ik zeker aanraden om die even goed door te spitten. Zelfs als je geen goudklompjes hebt liggen, vind je misschien iets wat geen geld zou kunnen kopen: herinneringen aan een simpelere tijd in je leven.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente blogs

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Helaas, je Pokémonkaarten zijn geen miljoenen waard!

 1. Wat ik mij dus afvraag. Zijn ongeopende vaccinatie uitnodigingen over 30 jaar ook wat waard? 😉

 2. @Marijn Prins, helaas zal vermoedelijk blijken dat deze niet zeldzaam genoeg zijn. Hetzelfde zal ongetwijfeld gelden voor mijn kartonnen doos met kartonnen kaartjes uit mijn jeugd…

  en terwijl ik dat schreef dacht ik, laat ik eens gaan kijken wat een van mijn favoriete zeldzame kaarten uit die tijd waard is en als ik het zoekresultaat mag geloven, tussen de 200 en 250 dollar… what the actual fork???? Waar heb ik die doos gelaten!?

 3. Hmm, ik heb vrienden die hun oude Magic the gathering-collectie voor een dusdanig leuk bedrag hebben verkocht, dat ze er uitgebreid van op vakantie konden. Miljoenen dus misschien niet, aardig bedrag is goed mogelijk!

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de persoon spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top