Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
20 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Corstin Dieterich is hogeschooldocent social work en (mede-)voorzitter van de medezeggenschap van ISO. Hij heeft zo zijn eigen gedachten over wat hij ziet en hoort op school. Die deelt hij in dit blog.
Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Nee, het is geen onwil of luiheid

Gepubliceerd: 20 September 2021 • Leestijd: 1 minuten en 42 seconden • Corstin

Je nam je voor om iedere week een stukje te schrijven aan dat verslag dat je over acht weken moest inleveren. En toch heb je twee dagen voor de deadline slechts een voorblad en een inhoudsopgave.

Als er één woord is dat iedereen die studeert kent: procrastinatie. Bijna iedere student procrastineert. Het is een bron van veel frustratie, slapeloze nachten en moeizame gesprekken met docenten. Procrastinatie is studieontwijkend gedrag.

Onder hoge stress en tot diep in de nacht zit je aan je verslag. Omdat dit zo’n onaangename ervaring is, neem je jezelf voor om het volgende keer beter aan te pakken. Maar ook dan vallen de meeste studenten weer in dezelfde kuil: procrastineren.

Als docent zie ik het allemaal helder voor me. Als je ‘gewoon’ elke week een stukje leest, aantekeningen maakt en actief vragen stelt in de klas, dan moet het aan het einde van de cursus een makkie zijn om die toets te maken. Dus waarom wachten? Doe het gewoon!

Deze manier van denken leidt bij een docent tot frustratie. Want als het zo makkelijk is om je werk bij te houden, waarom doen studenten het dan niet? Je kunt dan druk gaan uitoefenen, ultimatums stellen, of studenten ronduit beschuldigen van wangedrag. Drama’s in het klaslokaal waar niemand op zit te wachten

Ik wil het hier even hebben over hoe je (anders) naar procrastinatie kunt kijken. Want je kunt je er zó rot en schuldig over gaan voelen dat het alleen maar leidt tot nog méér procrastineren.

Begin ermee om procrastinatie te zien als een vrij normaal verschijnsel. Zoals ik al zei, bijna iedereen doet het weleens. Het is niet iets verkeerds, zoals luiheid. De intentie is juist goed, alleen het lukt niet. De reden dat je het blijft doen is dat je door je uitstelgedrag iets negatiefs, moeilijks of pijnlijks probeert te vermijden.

Vervolgens kun je bedenken wat je aan het vermijden bent. Als je daar de vinger op kunt leggen, dan ben je echt een stap verder en leer je bovendien jezelf wat beter kennen.

Je kunt het onderwerp bespreken (met iemand) in de klas. Als het kan ook met je docent of slc’er. Op die manier kun je al heel wat opluchting bij jezelf veroorzaken.

Tot slot zijn er nuttige studiestrategieën die je kunnen helpen om beter te leren studeren. Kijk daarvoor naar de Toolkit Studentsucces van de Hogeschool Rotterdam.

En wat vraagt dit van docenten? Dat zij procrastinatie niet als onwil of luiheid zien, maar als een normaal verschijnsel dat moeilijk is te overwinnen door studenten. En ga zelf ook weer eens studeren. De kans is groot dat je dan ook uitstelgedrag vertoont. Het is erg leuk om het daar dan weer met je studenten over te hebben.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

 

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Nee, het is geen onwil of luiheid

 1. @madeleine, oh ja, goeie! Die moest ik nog steeds kijken…

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top