Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
17 januari 2022

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Mevrouw Van Engelshoven, uw stilte baart mij zorgen

Gepubliceerd: 28 May 2021 • Leestijd: 1 minuten en 59 seconden • Ingezonden

Verschraald onderwijs, culturele kaalslag en financiële aderlatingen: docent Pieter de Jong wil zijn zorgen graag onder de aandacht brengen van demissionair minister Van Engelhoven. Want ze is wel erg stil.

Geanimeerde tekening van een envelop

Geachte mevrouw Van Engelshoven,

Het studiejaar nadert gelukkig zijn einde. Datzelfde geldt voor uw ambtsperiode in het derde kabinet Rutte. Als D66-minster wilde u een extra stap zetten voor goed beroepsonderwijs en gelijke kansen. Kortom, onderwijs met een grote O, zoals uw partijleider het verwoordde in de verkiezingscampagne. Dat doet mij deugd, maar anderzijds maak ik me zorgen over de stilte van uw ministerie. De Groene Amsterdammer bevestigde mijn gevoel in een artikel over de kunstsector: ‘Minister Van Engelshoven is ondertussen nergens te bekennen.’ Desondanks hoop ik dat u mijn brief kunt beantwoorden. Student en docent hebben namelijk uitzicht nodig na twee slopende semesters.

Laat ik met De Groene beginnen. Mijn favoriete opinieweekblad vertelt dat de cultuursector in Nederland zwaar wordt getroffen door de coronacrisis. Waar het Louvre de deuren opent, blijven die van het Rijks en Van Gogh potdicht. Groots ‘Onderwijs’ betekent eveneens dat jonge mensen in musea en theaters cultureel kapitaal verwerven. Vergeet daarbij niet dat kunst de persoonlijke ontwikkeling kan vergroten. Wanneer kunnen wij weer volop genieten van het culturele aanbod?

Veel studenten verloren hun bijbaan door de coronacrisis. Met die krappe beurs betaalden ze het volle pond voor verschraald online-onderwijs. Ik stel het op prijs dat u een korting geeft op het collegegeld via het Nationaal Programma Onderwijs. Anderzijds is dit een doekje voor het bloeden, want door vertraging zullen ze langer hun kamer aan moeten houden en wordt het eerste salaris later gestort. Bovendien draaien zij waarschijnlijk op voor de enorme uitgaven aan de coronacrisis. Kunt u een extra tegemoetkoming geven, bijvoorbeeld een rentekorting op de lening?

Helaas stemde uw partij destijds in met het leenstelsel, dat de oude studiebeurs verving. Deze bezuiniging zou gecompenseerd worden met kwaliteitsverhoging van het hoger onderwijs. Waar is deze compensatie gebleven? Ik heb nog steeds dertig eerstejaars voor mijn neus of tegenwoordig in Microsoft Teams. Inzet van extra docenten was de belofte, maar die is nog niet nagekomen. Nieuw leiderschap houdt toch in dat politici hun afspraken nakomen?

Het afgelopen studiejaar was geen feest voor student en docent. Meer dan een jaar digitaal onderwijs heeft slachtoffers geëist. Docenten en studenten vielen uit en beide kampen met demotivatie. U kwam voor de verkiezingen met het eerder genoemde NPO, maar de gelden hieruit vormen geen structurele bijdrage aan het onderwijs. Of betrof het een verkiezingsstunt toen wij u voor de laatste keer op tv zagen?

Gezien bovenstaande miste ik uw onderwijs- en cultuurgeluid in de Trêveszaal. D66 afficheert zich met deze cruciale levensgebieden, maar overeenkomstige daden bleven achterwege. Ik hoop dat uw ministerschap goed wordt afgesloten, zodat wij weer vertrouwen krijgen in uw (onderwijs)partij.

Graag verneem ik uw reactie op bovenstaande vragen en zorgen. Of kondigt u binnenkort de volledige heropening van onderwijs en cultuur aan, zodat De Groene en ik gerustgesteld worden. Een betere afsluiting van ons studiejaar en uw ministerschap kunnen we ons niet wensen.

Hoogachtend,

Pieter de Jong,
Docent Filosofie,
Hogeschool Rotterdam

Tekst: Pieter de Jong
Illustratie: Demian Janssen

 Profielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Mevrouw Van Engelshoven, uw stilte baart mij zorgen

 1. Mooie brief, Pieter. Ik ben het met je eens. Het lijkt wel alsof de waarde van goed onderwijs niet meer wordt gezien.
  We mogen nog een soort LOI zijn. Maar dan slechter georganiseerd dan de commerciële variant.

  Okee, okee, nou ben ik misschien te cynisch. Maar toch…

  Mensen in onze samenleving leren steeds slechter kennisnemen van andersdenken én hoe ze daarmee om moeten gaan.
  Die functie van cultuur en onderwijs gaat verloren achter een scherm, als efficiëntie het hoogste goed lijkt te zijn geworden. Hoe ‘blended’ of ‘hybride’ je het ook wil noemen.

 2. Dankjewel Corstin, ik las vandaag dat diezelfde minister de studenten zelf voor de coronakosten op laat draaien. Het is dus nog erger, zie het artikel op profielen over de bezuinigingen op onderwijs. D66 lijkt wel een anti-onderwijs partij…

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de persoon spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top