Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
9 mei 2021

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Portret van Thomas

‘New York is echt een stad waar je het moet maken, anders wordt er niet echt naar je omgekeken’

Thomas Wichers is eerstejaars creative marketing & sales (commerciële economie) en heeft een Amerikaanse droom. ‘De stage in New York heeft me in het idee gesterkt dat ik ooit een eigen onderneming wil starten.’

‘Ik ga dit jaar voor het eerst meedoen aan de green card loterij voor een verblijfsvergunning in Amerika. Jaarlijks worden via deze loterij random mensen gekozen die een verblijfsvergunning krijgen. De kans dat het meteen lukt is niet heel groot, daarom ga ik er vanaf nu ieder jaar aan meedoen. Als je wint hoef je niet meteen te verhuizen, je hebt een aantal jaar om er gebruik van te maken. Mocht ik toch voor het einde van mijn studie worden uitgeloot dan ga ik kijken of ik mijn studie kan voortzetten in Amerika.

‘Als vormgever hielp ik bij het maken van comics voor kinderen met chronische ziektes zoals leukemie.’

‘Tijdens mijn vorige opleiding tot grafisch vormgever heb ik al vier maanden in New York stage gelopen. Als vormgever hielp ik bij het maken van comics voor kinderen met chronische ziektes zoals leukemie. De strips werden verspreid in ziekenhuizen zodat kinderen zelf over hun ziektes konden lezen en beter leerden begrijpen wat er met hen aan de hand is. Heel mooi werk.

‘Ik verbleef in een volledig mannelijk studentenhuis van zes etages hoog met 88 kamers. Mijn kamer was iets van twee bij vier meter, eigenlijk meer een soort inloopkast en dat was wel een beetje wennen. Maar het was ook wel echt een leuke community en we hadden een gedeelde bibliotheek waar we met z’n allen de superbowl hebben gekeken – een gave ervaring.

‘Ik werkte midden in het centrum op 42nd street, het leek daar wel een film die versneld werd afgespeeld.’

‘Ik heb weleens de metro gepakt op een zaterdagavond. Dat was crazy. Er stond een complete pingpongtafel waarop werd gespeeld met een scheidsrechter en alles erbij. Dat zijn leuke momenten, maar er is ook een heel andere kant. Er is geen healthcare voor iedereen dus je ziet in diezelfde metro ook de zwervers met grote wonden op hun benen die stinken en rotten. De tegenstellingen zijn best heftig; de rijken worden rondgereden in dure auto’s terwijl in de metro sommige mensen bijna omkomen.

‘New York is echt een stad waar je het moet maken, anders wordt er niet echt naar je omgekeken. Ik werkte midden in het centrum op 42nd street, het leek daar wel een film die versneld werd afgespeeld. Toch zijn de mensen over het algemeen wat hartelijker en attenter in de omgang dan in Nederland. Ze delen ook graag hun ervaringen, en om deze redenen spreekt de Amerikaans cultuur me meer aan dan de Nederlandse. Het leven kan dan hard kan zijn, ik heb ook gezien dat als je hard genoeg werkt dromen echt wel werkelijkheid kunnen worden.

‘Ik heb ook gezien dat als je hard genoeg werkt dromen echt wel werkelijkheid kunnen worden.’

‘De stage in New York heeft me in het idee gesterkt dat ik ooit een eigen onderneming wil starten, daarom heb ik besloten om creative marketing & sales te studeren. Met deze studie kan ik gebruikmaken van mijn creativiteit, en tegelijkertijd op economisch vakgebied leren wat er nodig is om mijn eigen creatieve onderneming te starten. Die twee werelden wil ik combineren.

‘Ik had alleen gedacht dat we onze creativiteit meer zouden inzetten om problemen op te lossen, maar tot nu toe zijn we vooral bezig met creatieve uitingen binnen bestaande oplossingen en moeten we bijvoorbeeld iets op een mooie manier vormgeven. Ik hoop wel dat dit in de loop van de opleiding wel zal veranderen en dat we meer creatief leren denken.

‘Het idee dat de wereld door technologie ontzettend snel aan het veranderen is inspireert mij.’

‘Het idee dat de wereld door technologie ontzettend snel aan het veranderen is inspireert mij. Dat dingen die nu nog sci-fi lijken, binnenkort misschien wel realiteit worden. Om van al die ontwikkelingen goed op de hoogte te blijven luister ik dagelijks tijdens het wandelen veel naar podcasts. Freakonomics is daar een van, en gaat over de economie van Amerika. Laatst werd de CEO van Netflix geïnterviewd en dat was heel leerzaam. Daily Tech News luister ik om op de hoogte te blijven van de Amerikaanse techindustrie, om te weten welke deals er zijn gesloten door grote bedrijven en wat de laatste belangrijke ontwikkelingen zijn.

‘Mocht het lukken om naar Amerika te verhuizen, dan zal ik waarschijnlijk richting Sillicon Valley gaan. Mijn droom is om in de toekomst op een creatieve manier, bijvoorbeeld met Artificial Intelligence, iets van waarde te creëren waar mensen echt wat aan hebben. Zoiets als Neuralink waar Elon Musk nu mee bezig is. Dit is een software waarmee cellen in het brein kunnen worden gestimuleerd en verbeterd, een soort upgrade dat ook telepathische communicatie mogelijk maakt. Maar voor het zover is wil ik eerst hier goede connecties maken. Ik heb me daarom ingeschreven voor de Start-up Academy van de hogeschool en ga me aansluiten bij een studentenvereniging.’

Ken jij of ben jij iemand die met zijn/haar verhaal op Humans of HR thuishoort? Stuur een mailtje naar profielen@hr.nl om een afspraak te maken.

Tekst: Wietse Pottjewijd
Foto: ThomasWichers

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Gepubliceerd: 16 April 2021 • Humans of Hogeschool Rotterdam

Humans of HR

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de man/vrouw spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top