Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
24 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Opkomst cmr-verkiezingen weer lager: slechts 2,85 procent van de studenten stemde

Gepubliceerd: 13 December 2021 • Leestijd: 1 minuten en 6 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Van de 41.293 ingeschreven studenten van de HR hebben er begin deze maand 1178 de moeite genomen te stemmen voor de centrale medezeggenschapsraad. Dat komt neer op 2,78 procent. Het stembureau heeft de opkomstcijfers vandaag bekendgemaakt.

De animo om op aankomende cmr-leden te stemmen neemt de laatste jaren af. In 2014 ging nog 10,15 procent van de studenten naar de digitale stembus, vorig jaar 3,78 procent.

Bij de gelijktijdig gehouden verkiezingen voor de instituutsraden (imr’en) en opleidingscommissies (oc’s) zijn er dit jaar op sommige plekken hogere opkomstcijfers dan voor de cmr. EAS scoort met 6,83 procent opkomst bij de instituutsraden het hoogst, technische informatica met 14,72 procent bij de opleidingscommissies.

Ipo: meer kandidaten dan stemmers

Daartegenover staan ook lagere aantallen bij onder andere de RAC (1,73 procent, 59 van de 3410 studenten) en verpleegkunde (1,38 procent). Bij de verkiezingen voor de opleidingscommissie van industrieel product ontwerpen wisten slechts 2 van 398 studenten de weg naar de digitale verkiezingen te vinden (een opkomstcijfer van 0,51 procent). Er waren daar vier kandidaten voor drie zetels, kandidaat nummer drie komt in de opleidingscommissie zonder dat er op deze student gestemd is.

Op veel plekken vonden er overigens geen verkiezingen plaats omdat er net zoveel kandidaten waren als zetels, elke kandidaat was dus automatisch geplaatst. Ook zijn er opleidingscommissies zonder kandidaten of met minder kandidaten dan zetels.

Twee ‘zittenblijvers’ in studentengeleding cmr

De tien leden tellende studentengeleding van de cmr krijgt na de verkiezingen een behoorlijk andere samenstelling. Sinan Aslan en Bijan Faghfouri zijn herkozen, de andere drie die zich herkiesbaar stelden (Kevin Leentfaar, Adil Yazar en Robin Martijn) niet.

Nieuw in de raad zijn Oleksandra Davydenko (kiesdistrict Wijnhaven/Blaak), Roëlle Oostenbrink, Adil Bouchekourte en Noëmi-Feline Ettema (Academieplein/Rochussenstraat), Ali Havutcu en Aydin Karadag (Museumpark) en Lucia Tarro en Raphael Kürün (Kralingse Zoom).

Voor de personeelsgeleding van de cmr vinden de verkiezingen om het jaar plaats, dit jaar niet.

Tekst: Jos van Nierop

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Opkomst cmr-verkiezingen weer lager: slechts 2,85 procent van de studenten stemde

  1. Toch stiekem een beetje trots op ‘mijn’ technische informatica.

    Het kan dus wel, als de opleidingen er maar actief mee aan de slag gaan. Tijd om dus te stoppen met wijzen naar studenten, en zelf actie te ondernemen, opleidingsmanagers.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top