Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
17 september 2021

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Illutration of authors face

Serge Feldmann is sinds 2011 decaan op locatie Museumpark en blogt om de wereld een klein beetje te helpen veranderen. Zijn eerdere blogs lees je hier.

Recente blogs

Blog

Opperdepop!

Gepubliceerd: 5 July 2021 • Leestijd: 1 minuten en 26 seconden • Serge

‘Ist op? Tis op. Oppperdepop!’ Aldus Arjan Ederveen in een van zijn nog steeds legendarische afleveringen van ’30 minuten’. En wie ik ook zie of spreek op of van de hogeschool, ze zijn het allemaal. Dus wat te doen de komende zomerse weken?

Want je denkt misschien wel: ik mag bijna alles weer, dus het komt wel goed. Maar zo werkt het niet. Zelfs het Trimbosinstituut waarschuwde jongeren voorafgaand aan de opening van onder meer nachtclubs: ‘Drink en gebruik niet te snel te veel; eerst weer even wennen!’ Bijzonder landje zijn we toch.

Uitputtend en overvloedig (en soms ook ietwat bedenkelijk) onderzoek laat zien dat studenten vooral veel last hebben (gehad) van stress, angst en gevoelens van depressie. Dat laat fysiek en mentaal ook zijn sporen na. Vaak uit dit zich in vermoeidheid, een wat stram en pijnlijk lijf, slaapproblemen en, ja helaas: nog meer stress, angst en sombere gevoelens. En inderdaad: daar gaat dat gebruik waar het Trimbos op doelt ook zeker niet aan bijdragen.

Wil je echt uitrusten en opladen, dan schakel je minstens twee versnellingen terug. Maar beter nog drie. You go slow. Sorry, maar nee: dat is niet bingewatchen of in je bed blijven liggen tot in de middag. Je doet wat je deed, maar je doet het rustiger, aandachtiger, met minder afleidingen en zonder haast. Ontbijten maar nu echt ruiken wat je ruikt, proeven wat je proeft en minimaal drie keer meer en langer kauwen voor je slikt. Wat er gebeurt? De ervaring is intenser en het effect bevredigender. Je zit ook sneller vol. Dus mocht je ook nog wat coronakilo’s kwijt moeten? Dit is je kans!

Doe alles niet alleen drie versnellingen langzamer, maar ook een kwart minder. Wat is er echt belangrijk? Hoe zorg je nu even goed voor jezelf? Komt het antwoord niet meteen, heb geduld. Opeens is het er. En als je het dan weet en je hebt je keuze gemaakt: geef het dan ook al je aandacht en sluit afleidingen uit. En ziedaar: flow. Het beste gevoel in de wereld wat mij betreft.

En als het dan weer september is, start dan ook nog vanuit dat zelfde tempo, in die flow en met die zelfde focus. Want dat is wat endurance is: En daarmee haal je de finish. Op een rustig tempo lang kunnen volhouden en gezond goede resultaten behalen. Laat de krachttraining voor de sportschool. Nooit meer opperdepop!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente blogs

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de man/vrouw spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top