Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
27 oktober 2021

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Illutration of authors face

Marijn Prins is derdejaars marketing of social business aan de Hogeschool Rotterdam Business School (HRBS) en zat in de instituuts medezeggenschapsraad. Hij is geïnteresseerd in maatschappelijke vraagstukken en heeft hier – misschien vaker dan goed is – ook een sterke mening over. Hij schrijft (meestal) over de democratie op de HR.

Recente blogs

Blog

Politici praten niet met studenten

Gepubliceerd: 23 September 2021 • Leestijd: 1 minuten en 8 seconden • Marijn

Als je het gevoel hebt dat je als student genaaid wordt, waar ga je dan heen? Naar de opleidingscommissie of de centrale medezeggenschapsraad misschien? Maar wat nou als het niet fout gaat bij je studie, maar daarbuiten?

Wat als je het gevoel hebt dat de lokale politieke jou als student in de steek laat? Wat als je het gevoel hebt dat grote organisaties jou niet serieus nemen? Wat als je bijvoorbeeld geen studentenkamer kan vinden?

Een tijdje geleden praatte ik met een politicus uit de gemeenteraad. Die vertelde mij dat ze zelden met studenten praatte: ‘We weten niet waar we deze groep moeten vinden.’ Rotterdam heeft meer dan 130.000 studenten. En toch wordt er nauwelijks met deze groep gesproken in de gemeenteraad. Vind je het gek dat er te weinig studentenhuizen zijn? En dat het kamerbeleid alleen nog maar slechter wordt?

Terwijl studenten zich wel wíllen laten horen. Bij de laatste Tweede Kamer-verkiezingen hebben ongelooflijk veel jongeren gestemd. Het is dus tijd voor echte representatie van studenten. Maar wie komt op voor studenten in Rotterdam? Niemand eigenlijk.

In de meeste studentensteden heb je lokale studentenvakbonden. Deze organisaties komen op voor de rechten van studenten door te praten met politici, aandacht te vragen voor belangrijke onderwerpen en individuele studenten te helpen. De een-na-grootste studentenstad van Nederland is een van de weinige studentensteden zonder studentenvakbond. Ik vind het bizar.

Dat kan anders. Daarom ben ik afgelopen zomervakantie met een aantal andere studenten begonnen om de vereniging STUUR Rotterdam op te richten, de Rotterdamse studentenvakbond. Het is een eerste stap om studenten meer inspraak te geven en de stad een meer studentvriendelijke plek te maken.

Alleen samen met zo veel mogelijk studenten kunnen we een vuist maken voor een betere stad. Praat daarom mee over wat jij belangrijk vindt. Kom naar onze oprichtingsvergadering op 24 oktober. Dan kun je meteen al invloed hebben, door mee te beslissen waar STUUR zich voor in moet zetten.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente blogs

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Politici praten niet met studenten

 1. Het is tevens apart dat als een student-organisatie niet bestaat, een politicus niet weet waar ze studenten zou kunnen vinden om mee te praten. De opleidingsinstituten zou een mogelijke plek zijn om te kijken, ga gewoon eens met wat mensen daar praten. Of is dat te makkelijk gedacht?

  Goed initiatief, Marijn. Succes met STUUR!

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de man/vrouw spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top