Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 mei 2022

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Serge Feldmann is sinds 2011 decaan op locatie Museumpark en blogt om de wereld een klein beetje te helpen veranderen. Zijn eerdere blogs lees je hier.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Blog

RTFM!

Gepubliceerd: 27 September 2021 • Leestijd: 1 minuten en 24 seconden • Serge

Vijftien jaar geleden kocht ik een spiegelreflexcamera. Het duizelde me van de knopjes en pictogrammen. Toen ik op een forum de vraag postte ‘Waar dient knopje x met pictogram y nou precies voor?’, kreeg ik al snel de reactie: ‘RTFM!’ ‘He, wat zou je met die functie kunnen?’, vroeg ik me af. Google was er glashelder over …

’Read The Fucking Manual!’ Point taken. Mijn van nature ongeduldige aard en het feit dat ik een typisch kinesthetische persoon – een doener – ben, maakten dat ik die hele handleiding nog niet eens oppervlakkig had ingekeken. Toen ik dat alsnog deed, ging er een wereld voor me open. Het maakte me ook bewust van mijn eigen handleiding.

Wat is jouw persoonlijke handleiding? Die vraag stelden ik en mijn Museumpark collega-decanen ons af. En daarom schreven we elk over ons zelf een handleiding waarbij we antwoord op vragen geven als: ‘Hoe werk ik?’, ‘Hoe communiceer ik het liefst?’, ‘Hoe ben ik?’ ‘Wat wil ik bereiken?’,  ‘Hoe ga je met mij om?’, ‘Hoe ga ik om met stress?’

De uitwisseling van elkaars handleiding was spannend maar bovenal heel inspirerend, leuk en prettig. We leerden elkaar nog beter kennen en begrijpen en creëerden een stevig fundament om jezelf te kunnen zijn, met alle plussen en minnen, sterke kanten en valkuilen. En misschien wel het belangrijkste: het vergrootte de veiligheid, het onderling vertrouwen en respect. Alle ingrediënten die we nu in onze polariserende wereld zo hard nodig hebben.

En nu jij. Student of collega. Wat is jouw gebruiksaanwijzing? Hoe zou het schrijven ervan jou persoonlijk helpen? En hoe zou het zijn als jouw (directe) collega’s of studiegenoten die kenden? Hoeveel frustratie, onbegrip, roddel en irritatie zou het kunnen reduceren in jouw studie-, projectgroep of team?

Een gebruiksaanwijzing is geen reclamefolder. Het doel is om je objectief te informeren over alle mogelijkheden en beperkingen, de specificaties duidelijk te maken en de meest voorkomende problemen passend op te lossen. De handleiding moet soms ook herzien worden door updates en aanpassingen aan de voortdurend veranderende omgeving.

Door onszelf op deze manier kwetsbaar en open op te stellen, nodigen we de ander uit dat ook te doen. Stel je voor wat een verschil dat kan maken! En bovenal: hoe lekker is het als een collega of medestudent op al jouw verkeerde knoppen drukt, en je voluit kunt en mag roepen: RTFM!!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente blogs

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top