Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
27 juni 2022

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Ramona is vierdejaars student ruimtelijke ontwikkeling. Met haar blogs wil ze je meer laten zien over de ruimtelijke ontwikkeling in steden en meenemen in haar leven als student.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Blog

Vang het water op!

Gepubliceerd: 7 September 2021 • Leestijd: 1 minuten en 3 seconden • Ramona

Ik denk dat iedereen geschrokken is van wat er dit jaar heeft plaatsgevonden in Limburg, België en Duitsland. Extreme regenval die niet leek op te houden en resulteerde in overstromingen. Het is geen vrolijk bericht, maar dit kan ook in jouw omgeving gebeuren.

Extreme regenval is namelijk ook een van de effecten van klimaatverandering. Klimaatverandering houdt niet alleen in dat de temperatuur op aarde stijgt. De zomers werden jarenlang heter, maar mensen realiseerden zich niet dat we ook te maken zouden krijgen met extreme regenval. Door de temperatuurstijging wordt de lucht warmer en warmere lucht bevat meer waterdamp. Resultaat: meer regenval. Afgelopen zomer hebben we gezien dat de gevolgen dramatisch zijn.

We zijn op dit moment nog niet voorbereid op het bergen van deze hoeveelheid water. Jarenlang hebben we het groen verdrongen door verharde, bebouwde plekken. Dit zorgt ervoor dat de bodem zijn werk niet meer kan doen. Het regenwater kan niet in de grond infiltreren. Normaal houdt het groen het water vast en zorgt het voor een natuurlijk proces van afwatering. Doordat dit niet mogelijk is wordt het water rechtstreeks naar het riool afgevoerd. Hierdoor raakt het riool overbelast en kan er wateroverlast ontstaan, waaronder overstromingen.

Het opvangen van regenwater is op dit moment een van de belangrijkste oplossingen hiervoor. Door het regenwater op te vangen kan het water geleidelijk worden afgegeven aan het afvoersysteem. Dit zorgt ervoor dat het regenwater ergens heen kan en vermindert de kans op overstromingen.

Maak jij je inmiddels ook flinke zorgen? Er zijn dingen die we zelf kunnen doen. Plaats een regenton, een groen dak, waterdoorlatende verharding, een wadi of een vijver, iets wat het water kan opvangen en opbergen.

Het feit is dat de kans toeneemt dat jouw stad een keer overstroomt. Laat je informeren en wees voorbereid op de toekomst. Samen kunnen we het overstromingsgevaar verminderen!

 Wil je op vrijdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente blogs

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Vang het water op!

  1. En vergeet niet dat we een hele mooie opleiding Watermanagement hebben die zich inzet voor al deze uitdagingen en oplossingen 😉

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top