Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
26 mei 2022

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Serge Feldmann is sinds 2011 decaan op locatie Museumpark en blogt om de wereld een klein beetje te helpen veranderen. Zijn eerdere blogs lees je hier.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Blog

Wat wil jij in 2022 afleren bijleren?

Gepubliceerd: 13 December 2021 • Leestijd: 1 minuten en 26 seconden • Serge

Veel ellende, pijn, verdriet en frustratie kan je bespaard blijven. ‘Dat wil ik! Vertel me HOE?!’, zul je denken. Door te doen wat werkt en te stoppen met wat niet werkt. Makkelijk gezegd, lastiger gedaan. Want jij bent van nature ook maar een zich herhalend patroon.

Als het gaat om gedagsverandering of het oplossen van een emotioneel, sociaal en/of psychologisch probleem, loop je onherroepelijk tegen je eigen patronen aan. Sommigen draai je al vele jaren onbewust af omdat dit patroon je ook goede dingen heeft gebracht en het op die manier dus ook vaak bekrachtigd werd. Hierdoor werd het (letterlijk) een sterkere groef in je brein in de vorm van zogenaamde neuronetten (neurons that fire together, wire together). Dergelijk gedrag verloopt daardoor steeds meer volautomatisch. Je bent het je niet eens meer bewust. En daar begint de ellende.

Datzelfde patroon kan naast de goede, ook minder positieve kanten hebben, of zelfs geheel onwenselijk worden. Stel, je werd vroeger als kind veel gepest. Als reactie (in de vorm van een afweermechanisme) ging je heel hard je best doen te presteren om daarmee (alsnog) waardering en goedkeuring te krijgen. Of je ontwikkelde jezelf tot de lolbroek van de klas en wist met humor de ander voor je te winnen. In die schooltijd was het functioneel, maar nu je studeert en stageloopt is het niet meer nodig. Sterker nog: het wordt niet meer gewaardeerd. Bijvoorbeeld omdat je door je niet aflatende prestatiedrang omvalt door overspanning, depressie of burn-out. Of omdat er geen serieuze gesprekken meer met je te voeren zijn.

Veel van jullie hebben zich al herkend in minimaal een van de twee voorbeelden. Is er iets aan te doen? Zeker! Wat? Nieuw gedrag bijleren. Gedrag afleren kan niet. Dat neuronet zal altijd blijven bestaan. Dat is ook waarom mensen kunnen terugvallen in oud gedrag. Je kunt er wel naar streven het niet meer verder te versterken door herhaling. Zoals je stopt met een uitgesleten pad op een grasveld te belopen.

En daar is hij dan! De vraag die ook weer mag: wat wordt jouw goede voornemen? Bijna altijd gaat dat over een gedragsverandering. Een paar tips: benoem wat je anders gaat doen in plaats van wat je niet meer wilt doen, vind uit wat werkt en doe daar vooral meer van en zorg voor een terugvalplan. Daarover meer in 2022.

Ik wens jou en de jouwen een fijne kerst en een gezond, gezond en gezond nieuw jaar!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente blogs

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top