Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
26 mei 2022

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Ramona is vierdejaars student ruimtelijke ontwikkeling. Met haar blogs wil ze je meer laten zien over de ruimtelijke ontwikkeling in steden en meenemen in haar leven als student.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Blog

Afstuderen lukt niemand in een keer

Gepubliceerd: 18 January 2022 • Leestijd: 1 minuten en 43 seconden • Ramona

Ik zit midden in mijn laatste jaar en ben bezig met de voorbereidingen van mijn afstudeerstage. Opeens zegt een docent tegen de klas: ‘Afstuderen lukt bijna niemand in een keer.’ En ineens kijk ik heel anders naar mijn afstuderen.

Het aankomende halfjaar staat voor mij helemaal in het teken van het afstuderen voor mijn bachelor. Misschien ben jij ook wel je aan het afstuderen op dit moment. Ik vind het zelf een vrij spannende periode. Ik zou die graag, net als jij waarschijnlijk, in een keer willen afronden. We ervaren al genoeg druk tijdens onze hele studieperiode, zoals nu weer door corona. Van die druk wil ik wel af. En later afstuderen kan ook vervelend zijn door de bijkomende financiële last. Het is dan ook niet erg fijn als je van een docent te horen krijgt dat afstuderen bijna niemand in een keer lukt. Mijn eerste reactie was een soort teleurstelling en een nerveus gevoel voor de periode die komen gaat.

Door m’n reactie op zijn opmerking voel ik meteen druk. Ik weet niet hoe vaak studenten het niet in een keer halen en ik heb geen idee of de uitspraak van de docent gebaseerd is op feiten. Of dat zijn opmerking vooral moest dienen als geruststelling of juist als motivatie. Misschien bedoelde hij er wel helemaal niks mee. Maar al die gedachten schieten wel door m’n hoofd. Vooral omdat je tijdens je studie voor jezelf verwachtingspatronen opbouwt (in een keer afstuderen …) en dan het gevoel hebt dat je faalt als je daar niet aan voldoet. Dat is natuurlijk onzin, maar zo voelt het wel. Ik denk dan ook niet dat mijn docent zich echt bewust was van de mogelijke uitwerking van zijn opmerking op studenten.

Gelukkig ben ik zelf vrij nuchter en na het eerste nerveuze gevoel kon ik er anders naar kijken. De opmerking motiveert me eigenlijk vooral om te laten zien dat ik wél in een keer kan afstuderen. En ik besefte dat het er uiteindelijk niet om gaat of ik in een keer mijn diploma haal. Het belangrijkste is dat ik geloof in mezelf en dat ik er voor de volle honderd procent voor ga.

Wat mijn les is? Zo’n opmerking kan een hoop teweegbrengen, maar uiteindelijk gaat het erom wat je ermee doet. Als je je bewust bent van wat zo’n reactie bij je kan uitlokken, kun je er ook objectief op reageren – zonder meteen in de stress te schieten of bang te worden. Zoals bij alles in het leven gaat het niet om wat andere mensen zeggen of denken wat jij kan, maar over het geloven in jezelf. Dus: doe wat je kunt, en ga ervoor. Laat je niet op de kop zitten. Want als je iets echt wilt, dan lukt het je ook!


Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente blogs

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Blog Ramona: Afstuderen lukt niemand in een keer

 1. Ik vind het eigenlijk best kwalijk wat jij hier schrijft. Van je docent.
  Bij IVL wordt ons als docenten geleerd om te werken vanuit hoge verwachtingen. Dat lukt mij ook lang niet altijd, maar ik vind het wel heel belangrijk om te proberen. Natuurlijk moet je ook reeel zijn en erkennen dat het afstuderen soms langer duurt dan de tijd die er op papier voor staat, maar als bijna niemand het in een keer haalt, is dan het gevraagde wel reeel? Is dan het onderwijs dat jou moet voorbereiden op het afstuderen wel toereikend? Ja, je moet hard werken voor je afstuderen, maar het moet wel haalbaar zijn in de gestelde tijd.

  Mooi dat jij het kunt relativeren en positief kunt inzetten voor jezelf. Veel succes! Geloof erin!

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de persoon spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top