Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
6 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Serge Feldmann was van 2011 tot 2024 studentendecaan op de HR en is nu senior beleidsadviseur studentenwelzijn. Hij blogt om de wereld een klein beetje te helpen veranderen. Zijn eerdere blogs lees je hier.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Alleenzaamheid

Gepubliceerd: 31 October 2022 • Leestijd: 1 minuten en 47 seconden • Serge

Recente onderzoeken van onder meer het CBS en 1vandaag vertellen ons dat 43 procent van de 15-plussers zich enigszins (32 procent) tot sterk (11 procent) eenzaam voelt. Vertaald naar de HR zijn dat ruim 17.000 studenten en zo’n 1500 medewerkers. Ik behoor daar ook toe.

Toch wordt deze blog geen klaagzang. Integendeel. Sinds drie jaar ben ik single en dus alleen. Zeker ten tijde van het thuiswerken was dat een heel harde dobber en vloog ik vaak tegen het plafond op. Was dat eenzaam of alleen? Of is die lijn niet altijd zo scherp te trekken? Eenzaamheid heeft te maken met het gemis aan verbinding en emotionele gehechtheid. Alleen zijn wil zeggen dat je geen gezelschap hebt. Misschien is het vooral de vraag of dit een al dan niet vrijwillige situatie is die maakt of het tot lijden leidt, of niet. Ik noem het tegenwoordig ‘alleenzaamheid’.

Perioden van alleenzaamheid – kort of lang, vaak of zelden – zijn een gegeven. Je kunt een relatie of een grote groep vrienden hebben en toch alleenzaamheid ervaren. Bijvoorbeeld omdat je worstelt met een bepaald probleem, vraagstuk of situatie. Iets waarvan je weet: Ik zal het uiteindelijk zelf moeten fixen. Zie hier ook de kans op verlichting. Wanneer je jezelf (weer) verbindt met ‘common humanity‘, oftewel ‘onze menselijke natuur en realiteit’, weet je dat je niet meer alleen bent. We hebben hier ALLEMAAL, OVERAL TER WERELD, last van! Dat maakt het niet alleen een stuk dragelijker, het doet je ook inzien dat er niets mis is met je. Het is niet jouw schuld. Het is je mens-zijn. Dat delen jij en ik. Sting verwoordde het feitelijk heel mooi in een van zijn megahits voor The Police: Message in a bottle.

Dit inzicht is de helft van een ‘oplossing’, voor zover die bestaat. Het vervolgens accepteren is de andere helft. Deze vragen en overwegingen kunnen je hierbij helpen:
– Met hoe veel mensen op deze wereld deel ik dit gevoel/deze situatie/dit probleem nu?
– Hoeveel mensen zijn mij voorgegaan in deze alleenzame situatie?
– Deze situatie hoort bij het mens-zijn: het komt, het gaat ook weer voorbij.

Of kijk – terwijl je bijvoorbeeld op straat loopt – eens iedereen die je tegenkomt even aan, terwijl je innerlijk benoemt: ‘Jij bent net als ik: ook op zoek naar geluk, gezondheid en innerlijke vrede.’

Als we in staat zijn onze menselijke natuur werkelijk te accepteren, wordt alleenzaamheid beter hanteerbaar of kan ze zelfs oplossen. En sta er niet van te kijken dat je alleenzaamheid zelfs gaat verkiezen als je favoriete staat van zijn. Last van je alleenzaamheid? Kom gerust eens praten met een decaan of studentenwelzijnsadviseur. Of ga eens kijken bij Join-us.nu.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

4 Responses to Blog Serge: Alleenzaamheid

  1. Mooi inzicht Serge en heel herkenbaar voor mij. Mijn oplossing: “if you can`t be with the one you love, love the one your with”. Dat is breed toepasbaar. Zelfs op straat. Probeer het maar eens uit en merk dat het je af en toe helpt. Groeten van een ander mens!

  2. Mooi blog Serge.
    Een mooi boek dat je zeker moet lezen als je van filosofie houdt: De lege hemel van Marjan Slob.
    Waarom eenzaamheid hoort bij mens-zijn.

  3. Dank Henk en Corstin. Mooie aanvullingen. Intressant boek ook Corstin!

  4. Dank Serge, Henk en Corstin! Met jullie op deze manier communiceren voelt fijn (dus minder eenzaam 🙂

    Nadeel van het woord samenvoegen tot ‘alleenzaamheid’ vind ik persoonlijk: het kan juist verhelderend om te zeggen ‘ik voel me eenzaam, terwijl ik nu toch in een grote groep vrienden ben…’

    Dit geven veel mensen al niet eens aan zichzelf toe, er zit toch nog stigma (dus schaamte) op je eenzaam voelen…dan moet je maar beter je best doen om vrienden te maken, want alleen losers hebben geen vrienden…toch?!

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top