Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Okke de Jong is hogeschooldocent en coördinator van het Excellentieprogramma van de Rotterdam Academy. Daarnaast is hij startup coach voor de Startup Academy. Hij schrijft graag over zijn studenten, de vele facetten van het docentschap en zichzelf. Eerdere blogs van Okke vind je hier. 

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Als ik de frisse koppies van mijn studenten zie, geloof ik dat het goedkomt

Gepubliceerd: 5 September 2022 • Leestijd: 1 minuten en 24 seconden • Okke

Het nieuwe studiejaar begon voor mij op de leukst mogelijke manier: een groep studenten een klimmuur opjagen, vlotten laten bouwen, aanmoedigen, uitdagen en door de modder trekken. Een vrolijke manier om studenten te laten teambuilden. En uiteraard ging ik mee de modder in: leading by example.

Die groep studenten volgt dit jaar het Excellentieprogramma van de Rotterdam Academy: iedere maandagavond volgen ze extracurriculaire lessen. Ze leren netwerken, pitchen, onderhandelen en verkopen. Ze krijgen verdiepingslessen literatuur, klimaatverandering, diversiteit en betekeniseconomie, onder andere van onze eigen lector Kees Klomp. Ze gaan ook een duurzame onderneming oprichten, waarmee ze landelijk de strijd aangaan met andere studententeams. Ieder jaar bereikt één van onze teams de landelijke finale; dit jaar verwacht ik dat we de Europese finale in Istanbul gaan halen. Anders zwaait er wat.

Studenten uitdaging en verdieping bieden is belangrijk, maar ondernemerschap net zozeer. Studenten gaan hard op ondernemerschap, en heus niet alleen omdat je er veel geld mee kan verdienen. Studenten willen zelf hun werktijden bepalen, met hun producten de wereld mooier maken en graag bezig zijn met wat ze echt leuk vinden. Ondernemen is cool.

En die ruimte voor ondernemerschap tijdens een studie is er. Niet alleen bij het Excellentieprogramma, maar ook bij de Startup Academy. De werving voor het Student Company-programma is in volle gang.

De beste manier om over ondernemerschap te leren, is door het simpelweg zelf te doen. Ik sta te popelen om de frisse ideeën van studenten te kanaliseren naar een haalbaar bedrijfsidee. Ik kan niet wachten om studenten aan te moedigen bij een investeringsronde, te koppelen op netwerkborrels en mijn stropdassen uit te lenen.

Uiteraard moet het duurzaam zijn: ik heb immers de meeste impact op klimaatverandering en het verlies aan biodiversiteit als ik studenten inspireer om de wereld mooier en groener te maken. En als ik de frisse, jonge koppies van mijn studenten zie, dan geloof ik dat alles goed komt. Uiteindelijk.

Ben je een student met interesse voor duurzaam ondernemerschap? Meld je aan voor de voorlichting over het Student Company-programma op vrijdag 23 september van 15.00 tot 16.00 uur in de StartHub op locatie Kralingse Zoom.

 Profielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Blog Okke: Als ik de frisse koppies van mijn studenten zie, geloof ik dat het goedkomt

  1. Hoi Okke,

    Je geeft studenten les in klimaatverandering en duurzaamheid, maar je hoopt wel vurig dat ze naar Istanbul kunnen voor een Europese finale. Gaan jullie dan met het vliegtuig? Beetje tegenstrijdig vind je niet?

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top