Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
3 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Jonnick is student aan de docentenopleiding maatschappijleer en werkt bij ProDemos. Hij schrijft graag over problematiek die hij tegenkomt in het onderwijs, maar een lichter onderwerp op zijn tijd gaat hij niet uit de weg. Eerdere blogs van Jonnick lees je hier.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Soms maak je ook leuke dingen mee

Gepubliceerd: 10 November 2022 • Leestijd: 1 minuten en 41 seconden • Jonnick

We zeuren in het onderwijs regelmatig over leerlingen. We vinden ze al snel lui of ongemotiveerd. Misschien is het daarom ook verstandig om er eens bij stil te staan als we trots op ze zijn. En wat was ik trots op ze laatst.

Dagen ben ik bezig geweest samen met mijn collega Betül om ons uitje naar ProDemos te regelen. Leerlingen mochten eindelijk, na al die jaren lockdown, een keer naar Den Haag komen om de Nederlandse politiek van dichtbij te bekijken, met een tour door de Tweede Kamer inbegrepen. Toen eindelijk het draaiboek af was, we wisten welke docenten er meegingen en alle andere voorbereidingen rond waren, kon op 2 november de pret eindelijk beginnen.

Ik ga niet liegen: we hadden best wel zorgen over het verloop van het programma. Zouden studenten daadwerkelijk naar Den Haag komen? Als er niet genoeg studenten komen, mag het programma namelijk niet eens doorgaan en krijgt de school een boete! En als ze dan überhaupt kwamen, zouden ze dan nog wat weten over de politiek? Ik heb het voor de zomer voor het laatst met ze besproken, en voor velen is burgerschap toch al niet het meest interessante vak. Straks weten ze helemaal niets meer, piekerde ik, dan voelt het alsof ik voor niets al die moeite in hun programma heb gestoken.

Ik had me nergens zorgen over hoeven maken; ze waren voorbeeldig. En wat wisten ze nog veel. Over hoeveel leden er in de Kamers zitten, de oppositie en de coalitie, politiek links en rechts, hoe je nou van wens tot wet komt. Ze wisten het vaak nog feilloos. De dag was natuurlijk een enorm succes.

Later die week heb ik weer lesgegeven aan de klassen die meegingen. Ze zeiden vaak iets als: ‘Ik vond het heel leuk, maar ik heb niet echt veel nieuws geleerd. U had het er vaak eerder over gehad tijdens de les’. Ik kon wel janken van geluk. Leerlingen die kennis van mijn vak hebben onthouden, terwijl we het niet meer over die stof hebben gehad sinds begin juli, die dat uitspreken alsof het de normaalste zaak van de wereld is, zijn leerlingen die iedere docent wel wil hebben.

Het is maar een klein voorbeeld, maar ik denk dat we er in het onderwijs goed aan zouden doen om vaker en langer stil te staan bij dit soort kleine overwinningen. Zowel voor onszelf, om ervoor te zorgen dat we ook de mens in de leerling blijven zien, maar ook voor de mensen waarvan wij wekelijks best veel verlangen.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Blog Jonnick: Soms maak je ook leuke dingen mee

  1. Jonnick wat heb je weer geweldig geschreven! Ik heb genoten zoals altijd

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top