Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
21 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Marijn Prins is laatstejaars student marketing of social business aan de Hogeschool Rotterdam Business School (HRBS). Hij is voorzitter van de Rotterdamse studentenvakbond STUUR en pleit voor onderwijs dat beter aansluit op zijn ideale maatschappij

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

De hogeschool gaat vega

Gepubliceerd: 27 September 2022 • Leestijd: 1 minuten en 33 seconden • Marijn

De hogeschool maakt per april 2023 het aanbod in de restaurants volledig vegetarisch om bij te dragen aan de klimaattransitie. De voorzitter van het college van bestuur Ron Kormans besloot hiertoe nadat hij de film Don’t look up zag.

Afgelopen maand, maart 2023, eindigden de contracten met de restaurants. Dit was het perfecte moment voor de hogeschool om nieuwe eisen te stellen aan de leveranciers. Het college van bestuur geeft ook meteen aan dat dit slechts de eerste stap is in een groter pakket aan maatregelen.

Studenten reageren verdeeld. Tweedejaars verpleegkunde Eva eet vegetarisch en is enthousiast. ‘Het is fijn dat vegetarisch nu de standaard is op school, ik eet al een tijd vegetarisch om het klimaat te sparen en omdat ik het geen prettig idee vond dat er dieren voor mij worden doodgemaakt.’ Ook andere studenten zijn enthousiast. Eerstejaars bouwkunde Janique: ‘Ik was eerst bang voor het aanbod, maar er liggen heel veel lekkere broodjes.’

Niet iedereen is blij met het besluit van het college. Daniëlle, vierdejaars communicatie, stelt: ‘Ik vind vlees gewoon erg lekker, laat mij zelf bepalen wat ik wel en niet eet’. Ook haar studiegenoot Daan is erg ontevreden: ‘Ik ben een omnivoor, dat betekent dat ik af en toe een lapje vlees nodig heb om te overleven.’

Ron Kormans reageert luchtig op de feedback. ‘Ik begrijp dat mensen de overstap ingewikkeld vinden, maar we doen dit juist voor de studenten. Zij zullen de effecten van de klimaatcrisis heel duidelijk merken. Als we boven de 1,5 graad opwarming komen, dan zijn de effecten niet te overzien. Het is bovendien gezonder om vegetarisch te eten. Als studenten echt vlees willen eten mogen ze dat meenemen naar onze locaties.’

Het ministerie van onderwijs, cultuur en onderzoek reageert enthousiast op het nieuws uit Rotterdam. ‘De Hogeschool Rotterdam slaat met deze actie twee vliegen in een klap. Ten eerste dragen ze hier op een ambitieuze manier bij aan de aanpak van de klimaatcrisis. Ten tweede inspireren ze hun studenten door te laten zien dat het anders kan.’

Je had het al door waarschijnlijk, dit nieuwsbericht is vooralsnog fake news. Maar volgend jaar, 2023, kan het wel echt worden. Dan moet de hogeschool namelijk nieuwe horecacontracten aangaan. Hierin zullen duurzaamheideisen zitten. Het perfecte moment om te pleiten voor een vegetarische hogeschool.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

12 Responses to Blog Marijn: De hogeschool gaat vega

 1. Volgens mij gaat de heer Bormans in april 2023 met pensioen. Ook een heerlijk plan!

 2. Dat zou best een goede ontwikkeling zijn. Ik vraag mij af hoe de cateraar daar tegenaan kijkt. Die moeten sowieso met hun tijd mee gaan en meer plantaardige opties gaan bieden zou je denken. Of het uitsluitend plantaardig moet worden kun je over discussiëren. Op de Rochussenstraat is er geen frituur meer. Daar werd destijds ook over gezeurd, maar is nu ook zoals het is. Wil je een patatje, dan ga je dat ergens anders halen. Dat kan met vlees/vis ook natuurlijk. Niemand die zegt dat je het niet MAG eten, het zit dan gewoon niet in het aanbod.

 3. Het is een beetje vermoeiend om platitudes als “vegetarisch eten is gezonder” te blijven horen. Vlees is gewoon een gezond voedingsmiddel. Vegetarisch eten is niet gezonder dan een gezond allesomvattend dieet.

  Sterker nog, het kan ongezonder zijn omdat het lastiger is om voldoende van bepaalde voedingsstoffen binnen te krijgen bij een vegetarisch dieet, waarvan B12 de meest bekende is. Er is voldoende aanbod om alles binnen te krijgen wat je nodig hebt maar dat vereist vaak meer exotische producten die niet beschikbaar zijn voor iedereen wegens locatie of prijs, of producten die voedingsstoffen hebben toegevoegd waar vegetariërs baat bij hebben.

 4. Ik zou bijna opmerken dat het om dhr B[K]ormans gaat tot ik de laatste alinea lees…

  Een volledig vega aanbod zie ik niet gebeuren (al zijn ze daar op de WdKA best dichtbij), maar het huidige aanbod verschilt enorm per locatie en kan zeker beter!

 5. Denk bij het zoeken van nieuwe aanbieders en het aangaan van nieuwe contracten in 2023 ook eens aan Freggies, dat een assortiment levert op basis van groenten, planten, kruiden en specerijen, én een onderneming is van een alumnus van de HR, Mike Maduro, én in de regio Rotterdam gevestigd is.

 6. Jeetje, echt jammer dat dit fake nieuws is. Klimaat vinden we belangrijk, toch?

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top