Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Marijn Prins is laatstejaars student marketing of social business aan de Hogeschool Rotterdam Business School (HRBS). Hij is voorzitter van de Rotterdamse studentenvakbond STUUR en pleit voor onderwijs dat beter aansluit op zijn ideale maatschappij

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Ontruimen of omarmen?

Gepubliceerd: 13 December 2022 • Leestijd: 1 minuten en 30 seconden • Marijn

Eind november werden studenten met geweld weggesleept uit een gebouw van de Erasmus Universiteit. Ze organiseerden hun eigen klimaatvriendelijk onderwijs. Het college van bestuur moest er niets van hebben, maar …

Al snel boden ze een halfslachtig excuus aan. Een onderwijsinstelling die de politie op haar eigen studenten afstuurt. Veel bonter kun je het niet maken.

En niet zomaar studenten. Studenten die hun eigen onderwijs organiseerden. Ze hadden hoogleraren, politici en organisaties uitgenodigd om lessen te geven, panels te houden en discussies te organiseren. Tijdens onderwijsuren, zonder andermans lessen of studie te verstoren. Een voorbeeld van hoe onderwijs eruit kan zien.

Het ontruimen van de universiteit is als een emmer onder een waterlek zetten. Je hebt die dag geen last meer van het water, maar het lek zit er nog steeds. Het probleem was niet dat de studenten en medewerkers hun eigen klimaatvriendelijk onderwijs organiseerde. Het probleem was dat de Erasmus Universiteit dat niet deed.

Het hoger onderwijs is een plek om de intellectuele grenzen te verkennen. Een plek waar we het samen kunnen, nee móeten, hebben over de toekomst. En hoe wij willen dat die eruitziet.

Ik maak me zorgen, net als – steeds meer – andere studenten. Over of ons toekomstige huis in West-Nederland straks onder water ligt. Over de steeds vaker voorkomende hittegolven. En over de effecten die de klimaatcrisis heeft op armere landen.

Het is aan het onderwijs om de volgende generatie werkenden op te leiden die deze problemen kunnen oplossen. De Erasmus Universiteit heeft ervoor gekozen om dit niet te doen. Ze zouden nog iets kunnen leren van de Hogeschool Rotterdam.

Terwijl de studenten, onder andere van Extinction Rebellion, twee weken geleden de Erasmus Universiteit uitgesleept werden gaat het op de Hogeschool vandaag juist andersom. Demonstranten van Extinction Rebellion zijn hier uitgenodigd om met hun kennis bij te dragen aan de les.

De wil vanuit studenten is er. Maar de vraag is of het onderwijs voor het verleden of de toekomst opleidt. Of onderwijsinstellingen maatschappelijk vooruit durven te lopen en de grenzen op te zoeken. Het is de taak van onderwijsinstellingen om de grote problemen serieus te nemen en onderwijs aan te bieden dat dit reflecteert. Zolang de hogeschool dat doet, hoeven wij niet ons eigen onderwijs in te richten.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Blog Marijn: Ontruimen of omarmen?

  1. Volgens mij zijn ze er niet uitgezet omdat de studenten hun eigen onderwijs organiseerden. Volgens mij zijn ze eruit gezet omdat ze ruimte bezetten en er een dreiging van buitenaf was.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top