Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
13 augustus 2022

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Okke de Jong is hogeschooldocent en coördinator van het Excellentieprogramma van de Rotterdam Academy. Hij schrijft graag over zijn studenten, de vele facetten van het docentschap en zichzelf. Eerdere blogs van Okke vind je hier. 

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Blog

De wanhoop groeit

Gepubliceerd: 27 June 2022 • Leestijd: 1 minuten en 32 seconden • Okke

Ik voorspelde het al in mijn blog van 17 januari: 2022 wordt een klotejaar. Helaas is mijn voorspelling uitgekomen. We strompelen van crisis naar crisis, vooral dankzij het wanbeleid van de kabinetten-Rutte.

Studenten komen steeds minder naar de les omdat ze zich kapot moeten werken om te overleven, zeker nu de bitcoin is gecrasht. Ze zijn depressief, en dat snap ik heel goed.

Want zelfs met een dubbelmodaal salaris is een koophuis onbetaalbaar. Inflatie en oorlog zorgen voor nauwelijks te betalen boodschappen, energie en benzine. De stikstofcrisis dwingt ons tot krimp. Er is geen personeel meer te vinden voor essentiële beroepen. De rente loopt op, de schuldenlast wordt ondraaglijk. Er komt een joekel van een recessie aan. En behalve de dreiging van een Derde Wereldoorlog hebben we ook te maken met een steeds rampzaliger klimaatverandering en de instorting van de biodiversiteit. Kortom: onheil, chaos en verderf strekken hun giftige klauwen naar de mensheid uit.

Nou kan Jan Rotmans wel beweren dat we de chaos moeten omarmen (en hij heeft een goed punt), maar hij is te optimistisch over de mensheid. Mensen worden pissig omdat ze lang moeten wachten op Schiphol, maar halen hun schouders op over de klimaatverandering die ze met hun vakantievlucht veroorzaken. Brave burgers sympathiseren met boze boeren, maar weigeren om een dubbeltje meer te betalen voor biologisch geproduceerde groenten. Ze vinden die kindertjes in sweatshops in Bangladesh heel zielig, maar gaan vervolgens weer lekker shoppen bij de Primark. Mensen zijn inherent kortzichtig, onverschillig, egoïstisch, hebzuchtig en lui. Een cynicus zou zeggen dat de mensheid het verdient om uit te sterven.

Ik wil echt heel graag geloven dat de meeste mensen deugen, maar ik word steeds somberder. Ik heb nog wel vertrouwen in goedbedoelende individuen, maar geen vertrouwen meer in de mensheid. Wetenschappers, de Cassandra’s van onze tijd, concluderen dat het maximum van 1,5 graad opwarming inmiddels onhaalbaar is. We gaan, kortom, allemaal naar de verdommenis. Het liefst zou ik me met mijn geliefden verschansen in een hectare bos op de Veluwe. Muur er omheen, zelf energie opwekken en groenten verbouwen, autarkisch leven. Geen ratrace meer, geen geldzorgen, geen schuldgevoelens over mijn ecologische voetafdruk. Heerlijk boeken lezen, schrijven, kalligraferen, filosoferen en genieten van de natuur. En een .50 op het dak om wanhopige indringers op afstand te houden. Want die wanhoop, die groeit.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente blogs

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Blog Okke: De wanhoop groeit

 1. Ik heb erg moeten lachen bij het lezen van je blog, Okke. Er zijn meerdere manieren om de chaos te omarmen. Dit is er een van.

 2. Je kan het vanuit het perspectief zien dat de individuele burger de verantwoordelijk draagt (wat ik met je eens ben – ik geloof ook in stemmen met je portemonnee), maar je kan ook zeggen dat als de overheid Schiphol een maximum aan vluchten oplegt, ze optreden tegen vervuiling in de landbouwsector, en de Primark verbieden om met fabrieken in zee te gaan die niet goed met hun werknemers omgaan en vervuiling veroorzaken – dat daarmee sneller en effectiever vooruitgang geboekt wordt dan als we gaan zitten wachten totdat de individuele burger zijn verantwoordelijkheid neemt (of totdat de bedrijven eindelijk reageren op een “moreel appel”).

  En ja, alles zal dan wat duurder worden. Maar je zou ook kunnen zeggen dat het leven voorheen (met goedkoop AliExpress prul, wegwerpkleding, frambozen in december, etc.) simpelweg te goedkoop was.

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de persoon spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top