Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Ramona is vierdejaars student ruimtelijke ontwikkeling. Met haar blogs wil ze je meer laten zien over de ruimtelijke ontwikkeling in steden en meenemen in haar leven als student.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Hou werk en privé gescheiden!

Gepubliceerd: 21 April 2022 • Leestijd: 1 minuten en 52 seconden • Ramona

Als ik rondkijk in de stad waar ik ben opgegroeid, Zaandam, analyseer ik continu wat ik goed vind en wat er naar mijn idee beter zou kunnen. Dat doe ik niet alleen in Zaandam, maar ook daarbuiten, zelfs op vakantie analyseer ik continu mijn omgeving. Ik maak van mijn hobby mijn werk en dit heeft niet altijd voordelen.  

Waarschijnlijk herken je het wel dat je op je vrije dag of avond weer gestoord wordt door een e-mail of belletje van je werk. Daarna blijven die gedachtes door je hoofd spoken. Je neemt de stress van je werk hierdoor letterlijk mee naar huis. Dit is dan ook niet bevorderlijk voor je rust. Het is niet voor niks dat men adviseert ‘hou werk en privé gescheiden!’

In mijn geval is mijn hobby/werk overal om mij heen, want ik ben aan het leren voor stedenbouwkundige. Naast gebouwen houd ik mij ook bezig met de openbare ruimte en het landschap. Ik leer graag nieuwe omgevingen kennen en verdiep mij er graag in. Je kan namelijk een hoop leren van de praktijk. Dit is ook harstikke leuk, alleen betrap ik mijzelf er iets te vaak op.

Als ik van huis naar het station fiets word ik elke dag geconfronteerd met een aantal plekken waar ik het graag anders had gezien. Zo is de sluis bij ons jaren lang een bouwval geweest en toen het eindelijk klaar was ontstonden er meteen ongelukken. Of dan zet ik mijn fiets neer in de meest saaie fietsenstalling ooit, waar niet eens de helft van de plekken bezet is. Het afval ligt in het water en je kijkt tegen achterkanten van gebouwen aan. Of ik ben op een stedentrip het ene moment helemaal in de wolken over de architectuur terwijl ik op het andere moment er niet over uit kan hoe iemand dit ooit zo ontworpen kan hebben.

Nogmaals ervaar ik dit allemaal niet per se als iets slechts, maar ik merk wel dat er daardoor weinig momenten zijn dat ik ‘echt uit sta’. Maar wat kan je hier nou aan doen? Ik probeer vooral grenzen voor mijzelf te stellen. Door de weeks probeer ik de avond echt vrij te houden voor mijzelf. Even snel je mail beantwoorden kan je al weer terug brengen in die werksfeer.

Stedentrips blijf ik gewoon erg leuk vinden om te doen. Het geeft mij ontspanning, maar als ik mijzelf erop betrap dat ik alles aan het analyseren ben probeer ik hier even afstand van te nemen. Even te genieten van het moment dat ik er ben en niet te denken aan wat er nog beter had gekund.

Mijn werk blijft nog altijd mijn hobby. Maar het soms even van elkaar scheiden kan je wel helpen om beter te ontspannen. Je rust pakken is namelijk ontzettend belangrijk!

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Blog Ramona: Hou werk en privé gescheiden!

  1. Ik weet niet of ik jou de podcast 99%Invisible juist wel of juist niet moet aanraden XD want daarin wordt alles exact op deze wijze bestudeert. Opzoeken op eigen risico 😛

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top