Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
26 mei 2022

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Okke de Jong is hogeschooldocent en coördinator van het Excellentieprogramma van de Rotterdam Academy. Hij schrijft graag over zijn studenten, de vele facetten van het docentschap en zichzelf. Eerdere blogs van Okke vind je hier. 

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Blog

Blue 2022

Gepubliceerd: 17 January 2022 • Leestijd: 1 minuten en 37 seconden • Okke

Vandaag is het Blue Monday, volgens sommigen de meest sombere dag van het jaar. Ik vind het echter weinig ambitieus om slechts één dag van een jaar deprimerend te noemen. Ik stel daarom voor om heel 2022 alvast als deprimerend te bestempelen. Want mijn God, wat een klotejaar gaat het worden. Ik heb er nou al geen zin meer in.

Hoewel de hogeschool weer open gaat, heb ik niet het idee dat studenten staan te trappelen om vroeg uit hun bed te springen, zich in een overvolle metro te persen en vol leergierigheid naar de wijsheid van hun docenten te luisteren. Om uiteindelijk af te studeren, een bulshitbaan te scoren en lekker te gaan consumeren. ‘We buy things we don’t need, with money we don’t have, to impress people we don’t like,’ zoals Tyler Durden onze heilstaat zo gezellig samenvatte. Ook goed voor de economie natuurlijk, dat geshop bij de Primark en de Action.

Maar zelfs het consumeren wordt ons moeilijk gemaakt: de inflatie neemt komend jaar monsterachtige vormen aan, maar de centrale banken durven de rentes niet te verhogen omdat dan het hele financiële kaartenhuis in elkaar stort. En ja, dan klapt de huizenmarkt ook in elkaar en zitten miljoenen mensen dertig jaar lang met een veel te dure hypotheek opgescheept. Vijf ton aflossen voor een huis van nog geen tachtig vierkante meter, dat opeens een ton minder waard is? Lekker dan.

Maar dat is slechts geld, dames en heren. Hoe opbeurend is het dat we na de toeslagenaffaire precies hetzelfde kabinet terugkregen dat tienduizenden burgers in het verderf heeft gestort? Dat er dus beleidsinhoudelijk niets gaat veranderen, ondanks alle mooie beloftes? Hoe moreel failliet ben je dan, als land? Waar is dan de solidariteit gebleven? Is er überhaupt nog iemand die komend jaar vertrouwen heeft in de bevooroordeelde rechtspraak, de onderbezette en al jarenlang reorganiserende politie of de wantrouwige en liegende overheid, die de gemeenschapszin in ons land de afgelopen tien jaar grondig naar de klote heeft geholpen?

Maar laten we het vooral gezellig en positief houden, komend jaar. Laten we berustend glimlachen als de inkomenskloof nog groter wordt. Onze schouders ophalen als studenten minimaal gecompenseerd worden voor het gedrochtelijke leenstelsel. Met een bak popcorn voor de tv gaan zitten kijken hoe Rusland een buurland binnenvalt en daar duizenden mensen afslacht. Laten we meewarig ons hoofd schudden als er koala’s verbranden in Australië, als we de biodiversiteit verder vernachelen en de Thwaites-gletsjer afbreekt. Laten we gezellig toekijken hoe uitgemergelde kinderen in Jemen en Madagaskar de hongerdood sterven, terwijl er ook dit jaar weer miljarden in wapentuig wordt geïnvesteerd door onze eigen verzekeringsmaatschappijen en pensioenfondsen.

Weet je, misschien is het alleen maar een verlossing als de eerstvolgende coronavariant ons allemaal uitroeit. De beste wensen allemaal!


Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente blogs

Reacties

Laat een reactie achter

7 Responses to Blog Okke: Blue 2022

 1. Yeah, lekker, kom maar op met die wanhoop, ik lust er wel pap van. De moed erin houden is slechts een dringend advies en geen rechtsgeldige verplichting en ze kunnen er al helemaal niet op handhaven.

 2. Carnaval gaat niet door en Mathieu vd Poel kan niet meedoen aan het WK. Inderdaad, nu al een kutjaar.
  Ga daar maar eens overheen, wie?

 3. Voice of Holland nu een soapserie ipv talenteshow, kan het nog erger?

 4. Het kan niet erger! Wat we nu nodig hebben is een exit-strategie. Hoe kunnen we die laatste weken (maanden? jaren? decennia? eeuwen?) zo goed mogelijk invullen nog.

 5. En het ergste is dat er nog geen woord van gelogen is. Ik ben benieuwd naar de angifte die ik tegen Hugo de Jonge heb gedaan wegens discriminatie. Waarschijnlijk wordt het geseponeerd, want het OM is corrupt, en de rechters zijn vooringenomen.

 6. Heerlijke blog dit, Okke, ik voel mij meteen weer vrolijk en levenslustig!

  We bepalen zelf onze eigen gekke wereld. Door straks mondkapjes type II te gaan dragen die ruim drie keer zo duur zijn als type I en net als type I geen fuck doen. Door te luisteren naar een overheid die vindt dat je ook buiten mondkapjes moet dragen. Nu moeten wij de kapjes (wat klinkt dit trouwens schattig, het zijn plat gezegd muilkorven) Geniaal, die massa industrie! De allerrijksten zagen hun vermogen in twee jaar verdubbeld. Wie doet ze dit na?

  Wist u trouwens dat iedere patient die in het ziekenhuis ligt en die positief getest wordt, als corona patiënt wordt bestempeld? Lig je daar te kronkelen van de pijn van een blindedarmontsteking, dan wordt je vanwege een loopneus als corona patiënt geteld. Een hele erge pandemie, want op een bevolking van 17,4 miljoen mensen liggen er 1200 mensen met een loopneus en een blindedarmontsteking of gebroken heup als corona patiënt geregistreerd in een van de 300 ziekenhuislocaties die Nederland telt. Wanneer kappen wij met deze onzin?

 7. Wat een heerlijke positieve blog! Had 2022 veel treuriger voorgesteld. Je hebt mee heerlijk opgebeurd deze dag.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de persoon spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top