Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
29 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Brandalarm op Museumpark tijdens tentamens

Gepubliceerd: 21 April 2022 • Leestijd: 1 minuten en 31 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Om even voor 10 uur vanochtend staan alle ‘bewoners’ van Museumpark in no time buiten als een indringend brandalarm klinkt. De toegesnelde brandweer constateert al snel dat het loos alarm is. ‘Handmeldertje ingedrukt’, aldus de vertrekkende brandweerlieden.

Mensen op de stoep voor Museumpark

Het oude normaal lijkt daarmee echt weer terug, want de valse brandmelding is ook dit keer gedaan terwijl er tentamens aan de gang waren. Buiten bespreken docenten en studenten de situatie. ‘Het ging net heel goed’, baalt een groepje social work-studenten op de stoep voor de laagbouw-ingang. ‘Ik was bij vraag zeven, van de acht vragen’, zegt er één. ‘Wat gebeurt er nu? Moet het over?’ vraagt een ander zich hardop af. Ook op Twitter een gefrustreerde student.

https://twitter.com/mwpuddingbrein/status/1517058901430185985?s=21&t=moJIVtZofdCiSeZDVkFKwA

Wat er gebeurt met de onderbroken tentamens kunnen we inschatten vanuit de geschiedenis; de historie van valse brandmeldingen is helaas groot, met meerdere incidenten, zoals dit incident op de KZ, deze melding op KZ en deze op Academieplein. In gevallen als deze beslist de examencommissie wat er met de toets gebeurt, maar meestal is dat: ongeldig verklaren en een herkansing inplannen.

Wat doen je eraan?

Wat doen we aan deze terugkerende incidenten? Eerder schreef Profielen daarover en vroegen we ons Panel om ideeën. ‘Meer camera’s ophangen?’, suggereert een huismeester op Museumpark, als ze de deur weer openen voor de gevluchte studenten en medewerkers. Zo makkelijk is dat echter niet: ‘We kunnen onmogelijk elk pand volhangen met camera’s’, zegt manager integrale veiligheid Paul Goossens. ‘Vanwege privacy en de kosten. We proberen wel een zo hoog mogelijke dekkingsgraad te krijgen, en soms kun je op basis van bewegingen de dader achterhalen. Maar op elke handmelder een camera richten is niet te doen.’

Mensen van Museumpark verzameld op de binnenplaats

De beveiliging van Museumpark bekijkt op dit moment de beelden. Wordt de dader gevonden, dan kan hij of zij flinke sancties verwachten, blijkt uit eerdere gevallen. ‘Dit gedrag is ab-so-luut niet oké’, zegt Goossens gefrustreerd. ‘Je benadeelt heel veel medestudenten, het is gewoon ontzettend asociaal. En het is daarnaast ook een strafbaar feit. Als we de dader opsporen, kunnen we ook aangifte doen. Maar dit gaat over gedrag van mensen. Dus spreek ook elkaar hierop aan; er moeten mensen zijn die ervan weten.’

Tekst en foto’s: Edith van Gameren

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top