Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
17 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Opnieuw vals brandalarm tijdens tentamens op KZ

Gepubliceerd: 18 December 2019 • Leestijd: 0 minuten en 55 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Het was weer raak maandagavond: studenten moesten hun tentamens op de Kralingse Zoom afbreken en naar buiten wegens een brandalarm, dat later loos alarm bleek. En opnieuw blijkt iemand een handmelder te hebben gebruikt.

Het lijkt bijna een ritueel te worden op locatie Kralingse Zoom: ben je net lekker bezig een tentamen te maken, moet je halsoverkop naar buiten. Maandagavond waren er om 18.00 uur negen tentamens gestart in het B-deel van het gebouw toen daar om 18.15 uur op de 4e verdieping het brandalarm afging. Het hele gebouw werd ontruimd, maar het bleek om een vals alarm te gaan.

De laatste valse brandmelding ligt nog vers in het geheugen. Honderden tentamens werden ongeldig verklaard. Ook voor de dader eindigde zijn actie niet bepaald grappig. Hij werd voor een jaar geschorst, net als zijn voorgangers die dezelfde stunt uithaalden op Academieplein.

Ontoelaatbaar en onverantwoord

De precieze toedracht van de brandmelding wordt momenteel onderzocht, laat collegewoordvoerder Jeroen Cok weten. ‘Het mag inmiddels duidelijk zijn dat we dit gedrag volstrekt ontoelaatbaar vinden en daar streng tegen optreden. Degene die verantwoordelijk is voor de valse melding in november, kennen we inmiddels en hebben we geschorst. Wij blijven dat doen. Ook blijven we mensen oproepen om dit onverantwoorde gedrag te stoppen. Het is gewoon gevaarlijk, je zet je eigen toekomst op het spel en dupeert anderen.’

De studenten die maandag hun tentamen moesten afbreken, moeten het opnieuw maken. Wanneer en hoe dat gebeurt, wordt bepaald door de examencommissies van de betreffende opleidingen.

Lees ook:

Vals brandalarm: ‘Een student met een beetje fatsoen in z’n donder doet zoiets niet’

Tekst: Edith van Gameren
Beeld: Aileen Melief

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

 

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Opnieuw vals brandalarm tijdens tentamens op KZ

 1. Gewoon voor levenslang schorsen en ook een aantekening maken bij de dader zodat andere scholen er ook op de hoogte zijn. Zo geef je meteen een streng maar duidelijk boodschap.

  Dit soort praktijken gebeurde ook op mijn vorige school, daar was het elke week wel raak. Het resultaat? Veel mensen(studenten en leraren) gingen niet naar buiten toe terwijl er dit keer wel echt brand was. Gelukkig was het maar een klein brandje; maar dit had anders kunnen verlopen.

 2. Ik vind ook dat hier veel strenger tegen moet worden opgetreden. De kansloze zak die dit doet krijgt slechts een jaartje studievertraging (niet dat het wat had uitgemaakt met een dergelijke gedachtengang) om het vervolgens lukraak nog een keer te proberen.
  Je zou maar van je stage een week vrij hebben moeten vragen…

  Het is heel simpel; je hoort hard te werken voor je studie en mits je door omstandigheden dit niet is gelukt probeer je het bij de herkansing nog eens. Wanneer je dan nog niet geleerd hebt van je fouten mag je de cursus volgens jaar nog eens volgen.
  Het brandalarm laten afgaan omdat je te schijterig bent om de consequenties van je eigen falen onder ogen te zien zegt veel over jezelf.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top