Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
22 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Yoeri is in 2023 afgestudeerd aan de opleiding civiele techniek en volgt nu de master Shipping and Transport. Daarnaast is hij cmr-lid. Zijn favoriete hobby is zeilen en hij schrijft in zijn Profielenblogs graag hoe het zeilen hem helpt met het laten uitkomen van zijn toekomstplannen.

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

De kracht van herkansen

Gepubliceerd: 1 December 2022 • Leestijd: 1 minuten en 44 seconden • Yoeri

Prestatiedruk. Je wordt er als student helemaal mee platgegooid. Iedereen lijkt te verwachten dat je al je studiepunten in één keer haalt, en het liefst nog elke keer met een 10. Welnu, ik wil jullie graag meenemen in de kracht van herkansen. Want het is helemaal zo slecht nog niet om iets opnieuw te moeten doen.

Kijk maar eens op sociale media. Je zult zien dat al je vrienden eigenlijk alleen maar de dingen delen waar ze trots op zijn. Huis gekocht van een half miljoen? Zet het op Facebook! Ook alle goede studieresultaten en behaalde diploma’s worden het wereldwijde web op geslingerd. Depressies, angststoornissen en mislukkingen zul je bij de meeste mensen niet op hun Instagram tegenkomen. Dit terwijl ze er zeker wel zijn en vaak net zo goed samengaan met presteren.

Studenten worden opgeleid om in hun eigen vakgebied goed te presteren. Bij de meeste opleidingen geldt dat je met een 5,5 je studiepunten krijgt. Dat zou dus zomaar kunnen betekenen dat sommige studenten met 55 procent van de getoetste kennis een hbo-diploma kunnen halen. Ze hoeven daar geen studievertraging bij op te lopen. Toen ik een 3,5 haalde voor mijn stage heb ik een tussenjaar genomen om aan mezelf te werken. Bij mijn tweede stage haalde ik een 6,5 voor mijn werkhouding, een 7,5 voor mijn verslag en een 10 voor mijn zelfreflectie! Maakt het falen van mijn eerste stage mij dan een slechte student?

De kracht van herkansen komt pas echt goed naar voren in de sportwereld. Daar moet iedereen keihard trainen en niets komt vanzelf. Neem nu twee sportprestaties waar ik alleen maar jaloers op kan zijn: de twee-uur-barrière op de marathon breken van Eliud Kipchoge, en de Elfstedenzwemtocht van Maarten van der Weijden. Beide prestaties zijn niet in één keer gelukt. Maarten van der Weijden moest in augustus 2018 na 163 indrukwekkende gezwommen kilometers stoppen. Eliud Kipchoge miste in mei 2017 in Monza de twee-uur-barrière met 25 seconden, maar liep toen wel ruim 2 minuten sneller dan het wereldrecord. Beide topsporters waren terug naar de tekentafel gegaan om te analyseren wat ze konden verbeteren, en in 2019 wisten ze toch sportgeschiedenis te schrijven.

Tot slot is het feit dat jullie dit kunnen lezen een direct gevolg van herkansen. Denken jullie nou echt dat ik meteen als blogger ben uitgekozen? Mijn eerste poging was in juni 2020, en toen werd ik het niet. Daarna heb ik het vorig jaar in november geprobeerd en ook dat was zonder succes. Sinds april ben ik bezig met het schrijven van een eigen boek. Hierdoor zijn mijn schrijfkunsten een heel stuk verbeterd, dus jullie zien het: de herkanser wint!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Blog Yoeri: De kracht van herkansen

 1. Deze reactie is in stijd met onze huisregels en daarom niet geplaatst.

 2. Misschien nog een beetje onderbelicht in dit onderwerp is het belang van leren falen, niet te verwarren met wat je kan leren door te falen maar het idee dat je een faalbaar mens bent die niet alles in 1x zal lukken. In schril contrast tot alle succesverhalen die vol verve de wereld in worden geslingerd (al dan niet helemaal naar waarheid).

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top