Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
21 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Dijkgraaf wil minder uitschieters in stijging collegegeld

Gepubliceerd: 30 June 2022 • Leestijd: 1 minuten en 10 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Het collegegeld mag best met de inflatie meegroeien, vindt onderwijsminister Robbert Dijkgraaf, maar een plotselinge stijging van ruim 220 euro vindt hij te veel. Hij wil de toename beperken tot zo’n 50 à 60 euro.

portemonnee van euromunten

Dat zei hij zojuist in een debat met de Tweede Kamer. Het collegegeld is komend studiejaar 2.209 euro. Daar zou ongeveer tien procent bovenop komen vanaf september 2023, zoals het HOP eerder voorspelde.

De jaarlijkse tariefverhoging is afhankelijk van de inflatie in de maand april. Dat maakt de berekening ‘zeer gevoelig voor tijdelijke pieken en dalen’, antwoordde de minister op vragen van Lisa Westerveld (GroenLinks).

Minder schommelingen

Vanwege die grote schommelingen overweegt hij een nieuw systeem op basis van de inflatie over meerdere jaren. Dan hebben pieken en dalen minder invloed en zou het tarief minder hard stijgen: niet met zo’n 220 euro, maar met een kwart daarvan. Dat is dus 50 à 60 euro.

De minister kon het alleen nog niet helemaal toezeggen. Hij komt er dit najaar op terug. Westerveld wilde weten of hij al een concreet voorstel had, maar de minister hield zich op de vlakte. ‘Nogmaals, het is iets wat mijn aandacht heeft en waar ik graag iets aan wil doen’, zei Dijkgraaf, maar hij moet nog met zijn collega’s in het kabinet over de koopkracht praten. Dat gaat in augustus gebeuren.

Niet bevriezen

Eerder had oppositiepartij Volt in een motie gevraagd om het collegegeld te bevriezen. Bijna de hele oppositie schaarde zich achter dat verzoek, maar de minister wilde dat niet doen. Later kwam hij op het probleem terug in interviews met de Volkskrant en het HOP.

De inflatie was in april om precies te zijn 9,6 procent. De stijging zal dus 212 euro zijn, als minister Dijkgraaf het systeem niet aanpast.

Tekst: HOP, Bas Belleman
Illustratie: Demian Janssen

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top