Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
26 mei 2022

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Menno stuitert door zijn laatste jaren van de lerarenopleiding Nederlands. Hij schrijft het liefst satirische stukken en anekdotes over het broeierige studentenleven. Maar serieuze onderwerpen zoals de mentale gezondheid van studenten liggen ook in zijn straatje.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Blog

Het nieuwe jaar begin je met een valse start

Gepubliceerd: 21 January 2022 • Leestijd: 1 minuten en 9 seconden • Menno

Nieuwjaarsdag. Ik zat tot de nok toe gevuld met goede voornemens. Die heb ik altijd maar twee weken later ligt alles weer bij het grofvuil. Zoals overgebleven oliebollen, die je van je vader bij het ontbijt moet nuttigen, maar na enige tijd smakelozer raken dan papier.

Traditiegetrouw, nog met de koppijn van champagne, maakte ik op 1 januari met onleesbaar handschrift een lijstje goede voornemens – elk jaar worden de lijstjes korter. In de nasleep van oud en nieuw werd de hashtag #resolutionfail trending op social media.

Een van mijn voornemens was betere beslissingen nemen. Vier dagen later lag ik bezopen in een buggy en heb ik mijn vrienden gebeld om mij naar huis te rijden. Een valse start van het jaar, maar gelukkig had ik vervoer.

Gefaald en terneergeslagen wierp ik nog een blik op mijn lijstje. Het duurde niet lang voor ik opmerkte dat alle voornemens beduidend wazig waren geformuleerd. Als voorbeeld, ik schreef ‘meer sporten’ en ‘gewicht verliezen’. Idealistisch, maar niet bepaald SMART. Er ligt dan véél ruimte open om de kantjes ervan af te lopen. Daar maak ik ook gretig gebruik van bij het hardlopen. Intervaltraining: ik loop een paar minuten heel hard en dan drie maanden niet.

We gaan meestal met goede moed het jaar in, maar hooguit een paar weken houden we ons eraan. Minder dan de helft handhaaft zich na zes maanden. Slechts drie procent haalt het einde van het jaar.

We zijn eigenlijk allemaal jonge schildpadden, barstend van vastberadenheid om over de duinen daar verderop de zee te bereiken. Dan plots nemen de zeearenden (lees: demotivatie) een duikvlucht en beginnen ons één voor één te pikken.

Er resten nog 348 dagen om van dit kersverse 2022 een memorabel jaar te maken. Vooruit met de geit, treuzel niet student, stroop de mouwen op en betreedt de barricades van je eigen ontwikkeling. Houd gereedschap en pleisters bij de hand. En je zult zien, op oudejaarsdag schitter je als vuurwerk aan de horizon.


Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente blogs

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Het nieuwe jaar begin je met een valse start

 1. Alternatieve interpretatie: je hebt de buggy niet zelf naar huis gereden dus je had slechtere beslissingen kunnen maken :D.

  Dat is slechts gedeeltelijk een grap, we hebben als mensen ook soms de neiging wanneer een goed voornemen niet lukt, naar de andere kant om te slaan en het slechter te doen dan we eerst deden, met als excuus “ik heb toch al gefaald”.

  Het kan helpen om iets niet slechter te maken ook als winst mee te rekenen. Je bent niet zo veel afgevallen als je wilde? OK, maar ben je tenminste niet teruggestuiterd? Je bent niet gestopt met drinken? OK, maar drink je wel consistent minder? Je sport niet zo vaak als je wilde, lukt het wel om nog 1x in de week te sporten?

  Soms zien we door het enorme voornemen en de gigantische berg van ons falen de kleine successen niet meer, terwijl die juist motiverend kunnen zijn en lange-termijnsveranderingen teweeg kunnen brengen.

 2. Ik zit hier op vrijdagmiddag helemaal alleen op mijn kamer op Museumpark. Het is behoorlijk koud en stil hier.
  Maar ik moest keihard lachen om je blog.
  Er is toch niemand die het hoort.
  Zo grappig en goed geschreven!

 3. Nice 🙂 en bedenk: terugval hoort bij groei. Dus volgend jaar pas na 10 dagen in de buggy haha.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de persoon spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top