Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
26 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Na de lerarenopleiding Nederlands geeft Menno zijn studiecarrière een vervolg met de master pedagogiek. Hij schrijft het liefst satirische stukken en anekdotes over het broeierige studentenleven – er is al genoeg onheil in de wereld. Niettemin gaat hij beladen onderwerpen, zoals koken, vakantiebestemmingen en online dating ook niet uit de weg.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Hoe lezen als medicijn werkt voor je mentale gesteldheid

Gepubliceerd: 28 March 2022 • Leestijd: 1 minuten en 33 seconden • Menno

Met genoegen las ik dat De boekenestafette met het initiatief ‘Heel HR Leest’ als een trein gaat. Zoals vroeger kettingbrieven continenten verbonden, dan kreeg je uit Nigeria de oproep ‘stuur deze dertig enveloppen naar je vrienden om de nieuwe emoji’s van Hyves te verspreiden.’ En ik dan hopeloos zoeken naar dertig vrienden, ja bij deze: ik was de zwakste schakel.

Dat lezen goed is voor je studiesucces – zoals de boekenestafette beweert – geloof ik graag. Zelf ken ik nog een ander voordeel van lezen: het is geneeskrachtig.

Op de basisschool stotterde ik over elke lettergreep. Ik wilde me kunnen uiten, mezelf een stem geven, droomde over een vloeiende Google Translate stem. Vooral als de juffrouw begeesterd voorlas uit de Bijbel, dan sprongen archaïsche woorden langs waar mijn tong het Spaans benauwd van kreeg. Vanzelf kwam ik ook in aanraking met kinderboeken. Op de Harry Potter-serie ben ik helemaal verliefd geraakt. Heel iets anders dan de Bijbel, alhoewel het allebei fantasy is. Ik las de serie hardop voor, en vanzelf leerde ik beter te ademen en te herstellen bij woorden als: reuzentarantula, chocoknikkers, Wingardium Leviosa.

Alvast een disclaimer: Lezen is een fantastisch medicijn, maar bijvoorbeeld niet als je ziek bent. Als je blindedarmontsteking hebt, dan raad ik antibiotica aan. Je kan natuurlijk zeggen: ‘Ik lees net zolang door totdat het over is’, maar ik zou het er niet op wagen.

Afgezien van de blindedarmontsteking werken boeken betoverend, ik noem de klassieker Alice in Wonderland. Het boek was in staat mijn gedachten te mobiliseren naar verre spelonken, de uiteindes van onze magische uitgestrektheid. Even weg uit de harde, verdrukkende realiteit. Vlak voor een groot examen waar ik superzenuwachtig voor was, bracht ik dan mijn geest tot bedaren door de wereld van Alice in te duiken. Een keer is dat finaal misgegaan, toen ging ik down the rabbit hole maar vond ik op het moment van het examen de terugweg niet meer. Toentertijd had ik Hans en Grietje nog niet gelezen … Inmiddels weet ik beter, en heb ik het konijnenhol zo uitgemolken dat het de grootte heeft van het zwarte gat in een universum.

Bij de eerstvolgende boekenestafette ga ik mezelf herkansen, compenseren, de titel ‘De zwakste schakel’ schrappen uit mijn cv en jou een rondleiding geven in de wondere werelden van Alice.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

5 Responses to Blog Menno: Hoe lezen als medicijn werkt voor je mentale gesteldheid

  1. Leuk blog weer, Menno. Ik ben ook wel benieuwd wat jouw favoriete Nederlandse boek is!

  2. Hoi Menno,

    Mag ik jou een keer trakteren op een goede kop koffie / thee met iets (misschien een boek 😉 erbij? Ik ben vanuit het project “Heel HR leest” bezig met leesbevordering / leesplezier en ben benieuwd naar jouw ideeën hierover.

  3. Dankje @Corstin Dieterich. Daar stel je wel de Vraag der Vragen. Andere boeken wil ik niet tekort doen, maar ‘De helaasheid der dingen’ van Dimitri Verhulst draag ik wel als een placenta met me mee. Een hilarische, poëtische en bij vlagen overweldigend weemoedige roman over de levens van vier volstrekt nutteloze mannen (Dimitri’s vader en nonkels) en een nutteloze man in wording (Dimitri zelf) in een godvergeten uithoek van Vlaanderen.

  4. Hoi @Annemieke Van Dillen, dat lijkt me een goed idee. Er is een flinke inhaalslag te maken wat betreft leesbevordering en -plezier. Immers, als kinderen net zolang in de bibliotheek zaten als achter de televisie, dan was de bibliotheek nu een bioscoop. Om aan te geven dat er lange weg te gaan is. Mijn mail is: 0965084@hr.nl

  5. Mooi! Helemaal met je eens; ik heb echt al veel levensgeluk beleefd aan het lezen van boeken. Boeken van Nederlandse schrijvers, bekende, minder bekende, thrillers, biografieën, humor, als het maar lekker leest zo op het strand of voor het slapen gaan. Eerlijk gezegd heeft het lezen er aan de podcasts een concurrent bij (naast de smartphone zelf) maar niets zo lekker om bladzijde voor bladzijde meer en meer in een boek weg te kruipen.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top