Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
4 oktober 2023

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

portret van Barbara

‘Ik denk dat ik in het verkeerde land ben geboren’

Barbara van Pelt is communicatieadviseur bij het Instituut voor de Lerarenopleidingen en zit in het derde jaar van de lerarenopleiding Frans. Ze is dol op Frankrijk: ‘Altijd droomde ik ervan om iets in Frankrijk te starten. Achttien jaar geleden hebben we een boerderij gekocht in de Vogezen.’

‘Van kleins af aan ben ik al een enorme francofiel. Ik voel me gewoon echt thuis in Frankrijk. De cultuur, de taal, de gewoontes … Ik denk dat ik in het verkeerde land ben geboren. Ik heb Franse familie en kwam er vroeger vaak met mijn ouders. Altijd droomde ik ervan om iets in Frankrijk te starten. Achttien jaar geleden hebben we een boerderij gekocht in de Vogezen in het oosten van Frankrijk.

‘Helaas moest La Ferme door persoonlijke omstandigheden in de verkoop.’

La Ferme ligt boven op een berg, je kan er tachtig kilometer ver kijken. Toen ik dat voor het eerst zag wist ik het meteen: dit is de plek – terwijl ik het hele huis nog niet eens had gezien. We hebben het gekocht en verbouwd. Jarenlang gingen we er met ons gezin heen en kwamen er veel vrienden en familie langs. Helaas moest La Ferme door persoonlijke omstandigheden in de verkoop.

‘Ik wilde er alles aan doen om de boerderij toch te behouden. Veel mensen zeiden dat dat niet kon, maar zoiets werkt bij mij averechts. Het moest gewoon lukken. Het was vooral een financiële uitdaging, daarom vertaalde ik mijn liefde voor die plek naar een businessplan om de boerderij te verhuren en speciale weekenden te organiseren. Ik wist dat het aantrekkelijk zou zijn voor veel verschillende doelgroepen. Mensen die van natuur houden, schilders, schrijvers, en ook voor sportieve mensen is het ideaal. De Tour de France komt voorbij en je kunt er mountainbiken, wielrennen en mooie wandelingen maken. Dit heb ik in het plan verwerkt. Een financier geloofde erin en nu is La Ferme in bedrijf.

‘Het persoonlijk contact is denk ik mijn kracht.’

‘Van april tot en met september was de boerderij volgeboekt. Ik houd altijd een lijntje met de gasten en merk dat dit een groot pluspunt is. Ik ken de omgeving op mijn duimpje en weet precies welke routes ze kunnen mountainbiken of welk restaurant ze het beste kunnen gaan. Dat vinden ze heel fijn. Het persoonlijk contact is denk ik mijn kracht.

Als ik daar rondloop voel ik vertraging. Ik ben echt onwijs fan van Rotterdam, maar hier is het leven heel gehaast met veel prikkels. In Frankrijk heb je dat niet en heerst er totale rust. Mooi contrast, heel zen. Gewoon een vuurtje maken, genieten van de sterren – back to nature eigenlijk. Als ik daar ben kan ik ook altijd heel goed leren, ook omdat ik er word ondergedompeld in de Franse taal wat heel motiverend werkt. Het valt dus goed te combineren met mijn studie.   

‘Het voelt alsof alle elementen samenkomen: mijn achtergrond als vrijetijdsdeskundige, het werk als communicatieadviseur, de studie Frans.’

‘Wat ik de afgelopen periode vooral heb geleerd is dat je je gevoel moet volgen. La Ferme is daarvan het mooiste voorbeeld. Het voelt alsof daarmee alle elementen samenkomen: mijn achtergrond als vrijetijdsdeskundige, het werk als communicatieadviseur, de studie Frans. Alles komt erg goed van pas bij het runnen van de boerderij. Al blijft zo’n onderneming natuurlijk ook een risico, zeker in tijden van corona. Maar stel dat corona weer erger wordt – wat ik natuurlijk niet hoop – dan zie ik nog steeds wel mogelijkheden. Nancy is de dichtstbijzijnde grote stad, veel mensen wonen daar best klein en vinden het fijn om ergens afgelegen en op afstand te kunnen werken. Altijd blijven denken in mogelijkheden!’

Ken jij of ben jij iemand die met zijn/haar verhaal op Humans of HR thuishoort? Stuur een mailtje naar profielen@hr.nl om een afspraak te maken.

Tekst en foto: Wietse Pottjewijd

Gepubliceerd: 16 September 2022 • Humans of Hogeschool Rotterdam

Humans of HR

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top