Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Kerstdiner: Voor het dessert naar Mexico met maïstaart, appelsalade en buñuellos van Neri

Gepubliceerd: 22 December 2022 • Leestijd: 2 minuten en 6 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Vorige week kookten HR-collega’s en -studenten een geweldig kerstdiner. RBS-docent Neri Arjona de Santiago houdt enorm van koken en slaagde er tijdens het kerstdiner in om een compleet Mexicaans grand dessert neer te zetten.

portret van Neri met maistaart

Tegenover collega Carole Westerkamp – die aan dezelfde werkbank bezig is haar eerder deze week beschreven hoofgerecht te bereiden – werkt ze gefocust aan haar drie nagerechten.

De gerechten die ze maakt horen allemaal bij Mexico en bij feest, vertelt ze als ze haar eerste dessert – een maistaart – in de oven schuift. Terwijl die staat te garen werkt ze verder aan een traditionele fruitsalade. Terwijl ze afwisselend in het Spaans en Nederlands bijpraat en overlegt met Carole, snijdt ze de appels voor de traditionele appel-kerstsalade in keurige, kleine vierkante blokjes.

Neri bezig met haar buñuellos

Net als in de maistaart gaat er – naast fruit uit blik en verse stukjes appel – gecondenseerde melk doorheen. De zoete en romige substantie is een geliefd ingredient in de Zuid-Amerikaanse keuken.

Niet naar Mexico

Neri is zelf afkomstig uit Mexico, de liefde bracht haar naar Nederland, 25 jaar geleden. Ze werkt nu zes jaar bij de Hogeschool Rotterdam en geeft Spaans in de reguliere international business-opleiding en als keuzevak. ‘Ons team is echt het beste team’, zegt ze. ‘We doen veel samen en voor elkaar.’ Zo hebben de collega’s bijvoorbeeld Carole’s zestigste verjaardag georganiseerd, maar ze organiseren ook uitjes met elkaar en Carole en Neri waren samen in Engeland omdat Neri beter wilde worden in Engels.

Ze gaat niet naar Mexico voor kerst, sinds haar moeder is overleden is de drive om naar haar geboorteland te reizen wat minder. En twee weken vakantie is ook eigenlijk te kort voor de lange reis, vindt ze. ‘Ik vierde kerst elk jaar bij een Mexicaanse vriendin, maar tijdens corona hebben we dat niet gedaan. Het zou nu weer kunnen, maar die vriendin is naar Spanje geëmigreerd. Ik vier het nu op 26 december met mijn nieuwe relatie en onze kinderen.’ Hoewel ze van koken houdt, hoeft ze niet per se de hele dag in de keuken te staan. ‘Iedereen maakt een gerecht.’

In razende vaart 14 bordjes maken

Ondertussen legt ze uit dat ze een eenvoudige versie van ‘buñuellos’ maakt. Origineel zou ze daarvoor zelf deeg moeten kneden en uitrollen, maar vanwege de tijd is er een snelle en makkelijkere optie: kant en klare tortilla’s gebruiken. Door die in hete olie te bakken en ze als ze warm zijn te bestrooien met suiker en kaneel, is het resultaat even lekker.

de drie desserts van Neri

Als alle voor- hoofd- en bijgerechten van de andere koks zijn afgeruimd duikt ze samen met Carole snel de keuken weer in om in razende vaart veertien bordjes op te maken met een stuk maistaart, een bakje fruitsalade met pecannotenstrooisel, en een knapperige zoete buñuello. Inderdaad: een heel goed team.

Wil je zelf de nagerechten van Neri maken? Hier vind je de recepten.

Eerder publiceerden we de voor-, hoofd- en bijgerechten:

Tekst: Edith van Gameren
Foto’s: Levien Willemse

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top