Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
9 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Keuzegids: verloskunde en aardrijkskunde HR blijven toppers

Gepubliceerd: 13 October 2022 • Leestijd: 1 minuten en 27 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

In de Keuzegids hbo 2023 doen verloskunde en de lerarenopleiding aardrijkskunde het net als vorig jaar heel goed. De HR scoort in zijn totaliteit minder goed dan een jaar geleden.

In de Keuzegids van vorig jaar had de HR een totaalscore van 59,5, dit jaar is dat 56,5; van middenmoter in het lijstje met grote hogescholen daalt de HR een paar plekken. Overigens staat de HR nog wel boven de andere vier grote Randstadhogescholen. De best scorende grote hogeschool is het Brabantse Avans met 71,5 punten.

De Keuzegids hbo is een handig boekje waarmee studenten en ouders zich kunnen oriënteren op alle hbo-opleidingen van Nederland. De gids gebruikt daarvoor arbeidsmarktcijfers van het Researchcentrum voor Onderzoek en Arbeidsmarkt (ROA), studiesuccescijfers van de Vereniging Hogescholen en de studentenoordelen uit de Nationale Studenten Enquête (NSE). Die cijfers bewerkt de Keuzegids zelf tot oordelen over opleidingen.

Beste opleidingen van de HR

De HR telt dit jaar zes opleidingen met het door de Keuzegids gegeven predicaat ‘Topopleiding’, ze hebben allen een score van 75 of meer (op een schaal van 100).  Verloskunde en de lerarenopleiding aardrijkskunde zijn met beide 86 punten net als vorig jaar de toppers. De lerarenopleiding natuurkunde, lerarenopleiding technisch beroepsonderwijs, opleiding medische hulpverlening en de associate degree arts & crafts zijn met elk 77 punten ook aangemerkt als topopleiding.

De lerarenopleiding wiskunde en de industrieel productontwerpen (ipo) waren met 86 en 80 punten vorig jaar nog topopleiding maar zitten nu aardig in de min; ze komen nu op respectievelijk 66 en 69 punten.

Slechtst scorende HR-opleidingen

De minst goed scorende opleiding van de HR is net als vorig jaar automotive. De opleiding krabbelt iets op, en stijgt van 23 naar 26 punten. Dat ‘iets opkrabbelen’ werd voor de zomer al duidelijk toen de uitkomsten van de NSE werden gepubliceerd.

Onderwijsmanager Brahim Boekhari wees toen onder andere op curriculumwijzigingen en de uitgestelde verhuizing van de opleiding van RDM Campus naar locatie Academieplein (eerste- en tweedejaars zitten vanaf januari de ene week op RDM, de andere op Academieplein).

Andere opleidingen van de HR die het niet zo goed doen en minder dan 40 punten hebben gekregen zijn informatica (29 punten, vorig jaar was dat 37 punten) en de associate degree ondernemen (bleef op 37 punten).  

Tekst: Jos van Nierop

 Profielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top