Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
24 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Marijn Prins is laatstejaars student marketing of social business aan de Hogeschool Rotterdam Business School (HRBS). Hij is voorzitter van de Rotterdamse studentenvakbond STUUR en pleit voor onderwijs dat beter aansluit op zijn ideale maatschappij

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Nederland moet in zichzelf investeren

Gepubliceerd: 7 April 2022 • Leestijd: 1 minuten en 22 seconden • Marijn

Vorige week ging ik samen met heel veel andere studenten, het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bezetten. Op 1 april. De nieuwe basisbeurs en de compensatie voor de leenstelselgeneratie zijn namelijk een grote grap.

Wat is er dan zo erg aan de nieuwe basisbeurs? Het bedrag ligt veel te laag. Uitwonende studenten kunnen net de helft van hun huur betalen, terwijl thuiswonenden nog niet eens hun collegegeld ervan kunnen betalen. De nieuwe basisbeurs is zelfs iets lager dan de oude basisbeurs uit 2014, terwijl door inflatie en de huizencrisis het leven veel duurder is geworden. Dus nog voor je ook maar kunt denken aan studeren, laat staan een drankje op het terras, zit je al diep in de schulden.

‘Studeren is een investering in jezelf’, heb je vast wel eens gehoord. Dan is het ook helemaal niet zo erg om wat schulden op te lopen. Natuurlijk is het een investering in jezelf, maar het klinkt zo wel heel makkelijk. Het is namelijk niet alleen een investering in jezelf.

Nederland is een kenniseconomie. We kunnen niet zonder de miljoenen mensen die gestudeerd hebben. Studeren is voor Nederland geen kwestie van een keuze. Het is cruciaal om onze maatschappij draaiende te houden. Nederland heeft leraren, dokters en koks nodig.

Studeren is een investering in onze maatschappij. De toekomst van Nederland is afhankelijk van het onderwijs dat studenten volgen. Hiermee doen studenten een nuttige bijdrage aan de samenleving We bereiden ons voor op de toekomst van Nederland. Daarvoor moeten we beloond worden met meer dan deze karige basisbeurs.

We hoeven er echt niet rijk van te worden, maar ik ben wel van mening dat niemand meer dan 40 uur per week zou moeten werken. Als een student daadwerkelijk 40 uur per week moet studeren, dan moet die student daar ook een leefbaar loon voor betaald krijgen.

Laat studenten in zichzelf én Nederland investeren door hard te leren. En laat niet studenten, maar Nederland een investering in zichzelf doen. Daarvoor stond ik bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Tenminste voor vijf minuten. Daarna werden we eruit gezet.

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Blog Marijn: Nederland moet in zichzelf investeren

  1. Ik denk dat het een kwestie moet zijn van én investering door de maatschappij én door de student zelf. Ook vroeger was de studiefinanciering niet dekkend voor de studiekosten. Je moest dus of bij je ouders de hand ophouden, extra lenen bij DUO of een bijbaantje zoeken.
    Wel ben ik het met je eens dat op zijn minst er een indexering van de studiefinanciering moet zijn. Bedenk overigens wel dat er tegenover die studiefinanciering een prestatieverplichting mag staan. Niet tijdig afstuderen betekent dat het met terugwerkende kracht alsnog een lening is.

    Misschien komt het probleem van de studiefinanciering ook wel door een ander probleem in deze moderne tijd.
    Door alle prikkels in deze moderne tijd wil de student alles doen. Ze moeten weer leren om te focussen en dat betekent keuzes maken, want voor iedereen geldt: Een dag heeft maar 24 uur. Daarin moeten werk/studie en ook voldoende ontspanning een plaats hebben. In piekperiodes kan die balans even iets anders zijn, maar dat zou in dalperiodes gecompenseerd moeten worden. Een mooie uitdaging in het kader van persoonlijke ontwikkeling.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top