Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
21 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Oud-student dreigde met bloedbad op Hogeschool Rotterdam

Gepubliceerd: 28 June 2022 • Leestijd: 2 minuten en 21 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Afgelopen november ontving de Hogeschool Rotterdam twee berichten met ernstige dreigementen. Iemand kondigde een bloedbad aan en dreigde ‘docenten, decanen en studenten’ te pakken.

De berichten die op 15 november 2021 binnenkwamen, waren zorgwekkend. Het eerste luidde: ‘Denk je echt dat je allochtonen kunt pesten en discrimineren op school zodat ze uiteindelijk belanden op een GGZ-afdeling. En denk je: er gebeurt ons niks en ze kunnen niks doen? Dan heb je het vreselijk mis. Pas op voor een bloedbad op school’.

Daarna volgde: ‘Hallo wij zijn zodanig gepest en gediscrimineerd op de Hogeschool Rotterdam dat wij op een GGZ afdeling zijn beland. Wij hebben er op dit moment iedere dag dag last van. Ik kan het er gewoon niet bij laten. Jullie hebben mijn gezondheid gepakt. Mijn toekomst kapotgemaakt. Ik ga jullie kankerracisten hard aanpakken. Ik pak jullie docenten, decanen en studenten en ik ga jullie schade toebrengen. Tot binnenkort.

Bormans: ‘Er heeft zich geen acute dreiging voorgedaan’ 

De hogeschool heeft direct actie ondernomen, maar koos ervoor de hogeschoolgemeenschap niet in te lichten. In een reactie op vragen van Profielen antwoordt collegevoorzitter Ron Bormans: ‘We willen een veilige leer- en werkomgeving bieden voor al onze studenten en medewerkers, daarom nemen we elke bedreiging serieus en doen daar ook aangifte van. Ook in dit geval zijn we direct met de politie in contact getreden. Ondanks de dreigende taal, heeft zich geen acute dreiging voorgedaan. Voor de zekerheid hebben we wel allerlei ‘onzichtbare’ maatregelen in gang gezet; waar nodig in overleg met de politie.’

Afgelopen vrijdag kwam het nieuws over de dreiging naar buiten omdat de verdachte voor de politierechter moest verschijnen. De verdachte is een oud-student die sinds 2011 niet meer ingeschreven staat op de hogeschool. Uit de berichten wordt duidelijk dat de oud-student zich gepest en gediscrimineerd voelt. De hogeschool wil geen uitleg geven over de situatie. Bormans: ‘De persoon in kwestie heeft een historie met de hogeschool, omwille van privacy kunnen we niet ingaan op de individuele casus. In zijn algemeenheid geldt dat als sprake is van een klacht, er verschillende mogelijkheden zijn waar studenten en medewerkers gebruik van kunnen maken. Een dreigement is nooit de oplossing en is onacceptabel.’

Verdachte vrijgesproken

Het AD was bij de behandeling van de rechtszaak en schrijft dat de officier van justitie de verdachte wel als dader ziet en zich ook zorgen maakt over de ernst van de teksten. Hij eiste 40 uur voorwaardelijke celstraf.

De advocaat van de verdachte stelde dat niet bewezen kan worden dat deze man de berichten heeft verstuurd. In de rechtszaal werd volgens de krant besproken dat de berichten zijn verstuurd vanaf een zelfde soort smartphone als de verdachte bezit, maar of ze met hetzelfde telefoonnummer zijn verzonden is niet onderzocht. Ook kon het IP-adres waarvan de dreigmail was verstuurd, niet aan het huisadres van de verdachte gekoppeld worden.

De rechter stelde, aldus het AD, ‘dat de inhoud van de bedreigingen over uw (doelend op de verdachte, red.) situatie gaan, dat kan best. Maar op zo’n grote school kan ik me voorstellen dat er ook andere studenten zijn die problemen hebben. Daarom spreek ik u vrij.’

De Hogeschool Rotterdam legt zich neer bij deze uitkomst. Bormans: ‘De politie heeft onze aangifte opgepakt. Het recht heeft gesproken. We accepteren het oordeel van de rechter. Aangezien het een strafzaak betreft, is het vervolg aan het Openbaar Ministerie. Zij kan nog gedurende twee weken na de uitspraak in hoger beroep gaan.’ 

Tekst: Tosca Sel
Beeld: Levien Willemse

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top