Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
20 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Rijksbegroting: wat voelt student in portemonnee?

Gepubliceerd: 22 September 2022 • Leestijd: 1 minuten en 9 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Op Prinsjesdag smijt het kabinet met miljarden om de koopkracht overeind te houden. Wat merken studenten ervan? De maatregelen op een rij.

portemonnee van euromunten

De maximale zorgtoeslag gaat met 35 euro omhoog naar 154 euro per maand. Dat scheelt dus tot 420 euro per jaar.

De huurtoeslag gaat met 17 euro per maand omhoog en sociale huurwoningen worden gemiddeld 57 euro goedkoper voor huurders met een laag inkomen.

Het minimumloon gaat met 10 procent omhoog. Voor een 21-jarige stijgt het van 81 euro per dag naar 89 euro per dag. Dat scheelt voor studenten met een bijbaan. Ook gaat de inkomstenbelasting enigszins omlaag.

Vanaf september 2023 krijgen studenten in het hoger onderwijs weer een basisbeurs: 110 euro per maand als ze nog bij hun ouders wonen en 274 euro als ze uitwonend zijn. Studenten van het huidige leenstelsel ontvangen na hun afstuderen een tegemoetkoming van 359 euro per ‘misgelopen’ jaar basisbeurs.

Per september 2023 krijgen uitwonende studenten 165 euro bovenop deze nieuwe basisbeurs. Als ze binnen tien jaar geen diploma behalen, moeten ze het terugbetalen. Vertraagde studenten (bijvoorbeeld vijfdejaars studenten van een vierjarige hbo-bachelor) krijgen het geld ook niet.

Studenten krijgen van het kabinet nog steeds geen energietoeslag van 1.300 euro, ondanks dat een Nijmeegse student deze zomer een rechtszaak hierover heeft gewonnen. Wel krijgen de gemeenten samen 35 miljoen euro voor uitzonderingsgevallen. Nog geen 27 duizend van de 409 duizend uitwonende studenten zouden daarmee ‘individuele bijzondere bijstand’ van 1.300 euro kunnen krijgen.

Er zijn ook gemeenten die studenten wél de toeslag geven, al verschillen de voorwaarden. De Landelijke Studentenvakbond adviseert studenten om de energietoeslag gewoon aan te vragen en na een afwijzing op tijd bezwaar te maken. Nieuwe rechtszaken volgen waarschijnlijk in Groningen en Haarlem. In Rotterdam komt de toeslag er voorlopig niet, meldde Profielen gisteren.

Tekst: HOP, Bas Belleman/Profielen
Illustratie: Demian Janssen

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Rijksbegroting: wat voelt student in portemonnee?

  1. Een mooi overzicht wat onze studenten direct in de portemonnee gaan voelen. Echter op lange termijn moeten we ook niet uit het oog verliezen dat zij de rekening van komend jaar, een begrotingstekort van 28,6 miljard* (7,8% van BBP), ook nog terug moeten betalen naast ontstane extra schuld** van corona. Jong Nederland gaat de financiële gevolgen nog lang voelen.

    *https://nos.nl/collectie/13915/artikel/2445327-dit-zijn-de-plannen-uit-de-miljoenennota-en-het-inlegvel
    **https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/overheidsfinancien/overheidsschuld-in-de-coronacrisis

  2. Bas, niet dat ik een fan ben van de overheid een steeds diepere schuld in te duwen maar het is een mythe dat dit een schuld is die op de bevolking te verhalen is alsof die een aflossingsplicht hebben. Zo werken staatsobligaties niet.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top