Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Marijn Prins is laatstejaars student marketing of social business aan de Hogeschool Rotterdam Business School (HRBS). Hij is voorzitter van de Rotterdamse studentenvakbond STUUR en pleit voor onderwijs dat beter aansluit op zijn ideale maatschappij

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Waarom het mij eigenlijk niet uitmaakt WAT je stemt

Gepubliceerd: 8 March 2022 • Leestijd: 1 minuten en 26 seconden • Marijn

Ik ben zo trots op jullie: bij de Tweede Kamerverkiezingen gingen studenten massaal naar de stembus. 16 maart mogen we dit opnieuw doen, dit keer voor de gemeenteraad. Laten we de stem van jongeren opnieuw grootschalig laten horen. En dan maakt het mij niet eens zoveel uit waarop je stemt.

Alleen het stemmen zelf heeft al een groot positief effect. De belangen van studenten worden namelijk vaak genegeerd in de politiek. Dat komt, omdat – historisch gezien – jongeren minder vaak stemmen dan andere groepen in de maatschappij.

Als partijen qua beleid tussen oude en jonge mensen moet kiezen, en ze veel meer stemmen van ouderen krijgen, hebben ze een goede reden om voor de oudere mensen te kiezen. Dit levert namelijk meer stemmen op. Wanneer meer jongeren stemmen hebben politieke partijen dus ook meer reden om naar óns te luisteren.

Waar je ook op stemt: een hogere opkomst van jongeren betekent meer aandacht voor studentenproblemen. Meer focus op bijvoorbeeld studentenwoningen, compensatie voor de leenstelselgeneratie en het oplossen van de klimaatcrisis.

Ook is het voor een partij een reden om meer jonge kandidaten op de lijst te zetten: ze doen moeite om de jongere kiezer aan te spreken. En ze gaan sneller naar jongeren om het gesprek aan te gaan en uit te vinden wat wij nou eigenlijk willen. Zo kunnen wij onze invloed weer laten gelden.

Nu zei ik aan het begin natuurlijk dat het niet uitmaakt waar je op stemt. Dat is overdreven. Stem niet op een willekeurige partij, maar kijk kritisch naar welke partij opkomt voor de dingen die jij belangrijk vindt. Ik snap ook wel dat je niet alle politieke programma’s gaat lezen. Maar het hoeft niet ingewikkeld te zijn.

Je kunt bijvoorbeeld een stemwijzer invullen als die er is voor jouw gemeente. Door het beantwoorden van 30 vragen kun je zien welke partij het beste bij jou past. Een ander optie is om samen met je vrienden naar een debat te gaan. Tijdens een debat praten alle partijen met elkaar over verschillende thema’s. Zo kun je bepalen welke partij jij het sterkst vindt overkomen en met wie je het het meest eens bent. In de avond van 9 maart organiseert studentenvakbond STUUR op de hogeschool een debat speciaal voor studenten. Dus meld je vooral aan!

Ps. Lieve docenten. Ook jullie kunnen invloed hebben op je studenten. Besteed dus een paar minuten in je les aan de verkiezingen en moedig ze aan om te gaan stemmen.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Blog Marijn: Waarom het mij eigenlijk niet uitmaakt WAT je stemt

 1. Waak voor de self-fulfilling prophecy; wanneer je niet gaat stemmen omdat je denkt dat je stem toch genegeerd wordt, is het enige signaal wat je afgeeft dat je niet geinteresseerd genoeg bent om je stem te laten gelden en heb je je voorspelling zelf volbracht.

  Als je ondanks Marijn’s tips het echt niet weet, stem dan blanco. Met een blanco stem geef je aan dat je je niet vertegenwoordigd voelt door de huidige partijen maar je wel gebruik wilt maken van je stemrecht en zo op wilt komen voor je belangen.

 2. @S. Heikamp Een blanco stem is misschien beter dan geen stem maar het is feitelijk een weggegooide stem: hij telt niet mee en je zegt er eigenlijk mee dat je alle partijen even goed of slecht vindt. Is dat echt zo?
  Ik denk dat bijna iedereen wel partijen kan opnoemen waarop ze absoluut níet zouden willen stemmen. Streep die weg en stem dan op een van de andere partijen. Dat zet de partijen die jij echt niet pruimt op een achterstand.

 3. @Jos van Nierop, excuus voor de late reactie, ik had je bericht niet gezien. Ik snap je punt en ik ben het grotendeels met je eens, vandaar dat ik ook zei, “als je het echt niet weet”. Ik zou ten alle tijden mensen willen aanmoedigen een keuze te maken.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top