Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
7 februari 2023

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Jonnick is vierdejaars student aan de docentenopleiding maatschappijleer. Hij schrijft graag over problematiek die hij tegenkomt in het onderwijs, maar een lichter onderwerp op zijn tijd gaat hij niet uit de weg. Eerdere blogs van Jonnick lees je hier.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Blog

Wanneer gaat de vakbond opkomen voor stagiaires?

Gepubliceerd: 28 June 2022 • Leestijd: 1 minuten en 29 seconden • Jonnick

Iedereen die een docentenopleiding doet, weet dat je vanaf periode 3, jaar 1, zo’n twee dagen per week stage moet lopen. En stage lopen in het onderwijs is ontzettend gaaf: je krijgt veel kansen om je vaardigheden te oefenen en kennis toe te passen, onder toeziend oog van een bekwame begeleider. Er is alleen een probleem; je verdient er amper tot niets mee.

Ik geniet intens van mijn stagedagen; ik heb als docent burgerschap enorm veel verantwoordelijkheid en ik krijg meer dan voldoende vrijheid om die verantwoordelijkheid waar te maken. Maar aan het einde van de maand krijg ik voor het voorbereiden van wekelijkse lessen, bijhorende huiswerkopdrachten, feedbackmomenten, communicatie met collega’s en begeleider en het nakijken van eindopdrachten exact €42,67 netto uitgekeerd op mijn rekening. Ik word zo’n €1,42 netto per uur betaald, als je alleen de uren reken die ik direct voor de klas sta. Als je daar nakijkwerk en het voorbereiding van lessen en huiswerk nog bij zou tellen, daalt het uurloon naar ongeveer €0,83 netto.

Dit neem ik niemand waarmee ik samenwerk kwalijk. Ik weet dat als het aan mijn collega’s had gelegen, ik fatsoenlijk betaald zou worden. Ik weet dat als mijn stagelocatie mij als LIO kon aannemen – een betaalde docent in opleiding – dat ze dat dit jaar al gedaan hadden. Het probleem is mijns inziens heel simpel: de vakbond heeft te lang dit probleem onderbelicht, en is niet bereid genoeg geweest om dit probleem openlijk te bespreken. De AOb moet daadkrachtiger op gaan treden voor de vergoeding van stagiaires, ook als zij nog geen LIO’er zijn.

Met de inflatie waarmee ook studenten te maken krijgen, het torenhoge collegegeld dat na de zomer betaald gaat moeten worden, de stijgende huurprijzen en alle andere financiële malaise, is het al jaren niet meer recht te praten dat aankomend onderwijsprofessionals in de opleiding al leren dat zij tot het einde van hun opleiding geen financiële compensatie hoeven te verwachten voor hun arbeid.

Het zou aan de vakbond moeten zijn om ervoor te zorgen dat studenten, die met passie en hart voor de sector voor de klas staan, een hoger uurloon mogen verwachten dan iets wat vergelijkbaar is met het minimumloon in Peru.

Recente blogs

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Blog Jonnick: Wanneer gaat de vakbond opkomen voor stagiaires?

 1. Lid worden van de vakbond en dat in je team promoten 😀 Denk dat veel mensen (onder andere in het onderwijs) niet lid zijn van de vakbond, terwijl… we hebben er allemaal wat aan en hou in je achterhoofd: ook als het niet voor jou direct voordeel oplevert kan het voor anderen wel wat opleveren!

 2. Om op @vakbondguru in te haken. Niet alleen binnen je team maar bij iedereen promoten om bij de vakbond te gaan. Dat maakt de gehele vakbondsbeweging beter. Want de winst die de vakbond in het onderwijs kan boeken moet niet ten koste gaan van arbeiders in een andere sector.
  En lekker gaan demonstreren/protesteren natuurlijk 🙂

 3. In aansluiting op wat de reacties hierboven al zijn kan ik alleen maar zeggen: Word lid! Hoe meer leden hoe krachtiger een vakbond. Wist je overigens dat bij de AOb studenten gratis lid kunnen worden?! Een mooie kans om te proeven en mee te denken en doen.
  https://www.aob.nl/lid-worden-student/

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de persoon spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top