Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
21 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Foto van Rosa, zittend op een bankje aan de Wijnhaven

‘Alles wat in je hoofd zit, kun je maken’

Rosa Floris (23) is derdejaars productontwerp aan de Willem de Kooning Academie, en ze studeert aan de Erasmus Universiteit. Vanuit het idee ‘less is more‘, bedacht en ontwikkelde ze een dinerset die je kunt ombouwen naar een lamp.

‘Ik was aan het twijfelen tussen een opleiding aan de universiteit en een creatieve opleiding aan de Willem de Kooning … kunstgeschiedenis of de kunstacademie. En toen kwam ik deze combinatie tegen. Naast productontwerp studeer ik ook kunst- en cultuurwetenschappen aan de Erasmus Universiteit. Daar ben ik vijfdejaars.

‘Bij allebei de studies krijg ik wat vrijstellingen, maar nu ik aan het afstuderen ben, is het toch wel zwaar.’

‘De double degree, zoals dit heet, is een programma van het Rotterdam Arts en Sciense Lab. Ideaal, want zo kan ik combineren wat ik graag doe en dat bevalt me heel erg goed. Bij allebei de studies krijg ik wat vrijstellingen, maar nu ik aan het afstuderen ben, merk ik dat het toch wel zwaar is. Het zijn wel twee studies die je doet, en twee heel verschillende manieren van werken ook. Het ene is echt in je hoofd en het andere is creatief.

‘Ik ga bijna afstuderen voor beide studies. Dus ik schrijf mijn scriptie voor de EUR en ben bezig met mijn afstudeerproject voor de Willem de Kooning. Het heeft uiteraard een link met elkaar, dat is ook het idee erachter. Dat inspireert me enorm.

‘Ik ben een dinerset aan het maken die je kunt opstapelen, dan is het een lamp.’

‘Mijn scriptie voor de Erasmus Universiteit gaat over transities en hoe ontwerpers daar een rol in spelen. In mijn geval: als we minder bronnen ter beschikking hebben, hoe gaan we daar dan mee om? Dat houdt mij zelf ook wel bezig hoor. Klimaatverandering, de wereld die zich moet aanpassen, en wat dat voor ons en ons dagelijks leven betekent. Als productontwikkelaar bedenk je nieuwe dingen die de wereld kan gebruiken. Ik denk dat het heel belangrijk is om daarover na te denken en ook iets toe te voegen.

‘Die verandering heb ik in mijn afstudeerproject voor de Willem de Kooning heel letterlijk vertaald naar ‘wat doen we als we minder spullen gaan gebruiken?’ Ik ben een dinerset aan het maken die je kunt opstapelen, dan is het een lamp. Een soort puzzel is het eigenlijk. Haal je het uit elkaar dan heb je bestek, zet je het in elkaar dan is het een lamp. Dat gaat dus over dat we heel goed af kunnen met minder spullen en dat we minimalistisch kunnen leven. Less is more dus. In juli ga ik mijn project presenteren op de afstudeershow.

‘Dat werken in de gemeenschappelijke ruimten en elkaar inspireren ga ik straks echt missen, denk ik.’

‘Nu nog een maandje dus. Ik moet nog wel even hard doorwerken want er zit nog best wat werk aan. Maar hij wordt wel mooi. Tegelijkertijd is het einde dus in zicht. Dat is ook wel een gek idee. Ik heb het hier wel echt heel erg leuk gehad. Vooral op de Willem de Kooning. Het is zo gezellig met elkaar. Dat werken in de gemeenschappelijke ruimten en elkaar inspireren ga ik straks echt missen, denk ik. Wat is echt geleerd heb, vooral op de Willem de Kooning, is dat als je iets in je hoofd hebt, je het gewoon moet uitproberen. En ook dat je alles kunt maken wat je wilt. Fouten maken is niet erg, daar leer je juist van.

‘Wat ik hierna ga doen weet ik nog niet precies. Een master lijkt me ooit nog wel leuk. Maar eerst aan het werk. Ik heb natuurlijk twee richtingen gedaan en juist die combinatie vind ik heel leuk. De combinatie die ik deed, is een nieuwe richting waarbij je onderzoek met een creatief project combineert. Je bent niet de maker maar ook niet de opdrachtgever. Misschien dat de Willem de Kooning-kant me toch net wat meer trekt.

‘Een master lijkt me ooit nog wel leuk. Maar eerst aan het werk.’

‘Mijn scriptie leverde ik eergisteren in, dus nu kan ik me helemaal focussen op mijn afstudeerproject. Na vijf jaar studeren ga ik komend jaar wel even een pauze nemen. Een concreet plan heb ik nog niet, maar eerst lekker op vakantie naar Frankrijk en daarna een tijd werken. Ik ben ook al aan het solliciteren. Liefst doe ik iets wat bij mijn opleiding past, dat zou super zijn. Dan kan ik vast wat ervaring opdoen. Maar als dat niet lukt, dan is iets anders ook helemaal prima.’

Ken of ben jij iemand met een verhaal voor Humans of HR? We horen het graag! Stuur een mailtje naar profielen@hr.nl

Tekst en foto: Sanne van der Most

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Gepubliceerd: 26 May 2023 • Humans of Hogeschool Rotterdam

Humans of HR

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top