Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
13 oktober 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Serge Feldmann was van 2011 tot 2024 studentendecaan op de HR en is nu senior beleidsadviseur studentenwelzijn. Hij blogt om de wereld een klein beetje te helpen veranderen. Zijn eerdere blogs lees je hier.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Anxiety & panic-angst

Gepubliceerd: 21 November 2023 • Leestijd: 1 minuten en 45 seconden • Serge

Wanneer Nederlandstalige studenten last hebben van angstgerelateerde klachten, noemen ze dit in gesprek met mij vaak een ‘anxiety attack’ of ‘panic attack’. Geen idee waarom. Misschien omdat het dan Instagrammable en oké klinkt? Hoe dan ook: anxiety & panic-angst lijkt sterk toe te nemen.

En dan bedoel ik inderdaad angst voor de angst zelf, de titel is dus bewust geen pleonasme. Meer dan voorheen spreek ik momenteel studenten die langskomen om te vragen of er rekening gehouden kan worden met ‘panic of anxiety attacks’ die kunnen opvlammen, en of het dan oké is om even te klas uit te kunnen.

Daar zit een voor- en nadeel aan: dit anticiperen op angst kan aan de ene kant de betreffende ‘attack’ juist in de hand werken, maar de wetenschap dan even het klaslokaal te kunnen verlaten kan ook voor verlichting zorgen.

Aanhoudende prestatiedruk, stress en je eigen hierop ontwikkelde – ineffectieve – copingmechanismen (doorgaans een vorm van vechten, vluchten of verdoven), roepen reacties op in de vorm van angst of paniek. Omdat jij groot (aanstaand) gevaar veronderstelt, reageert je Amygdala (de alarmcentrale in je brein) door de sirenes te laten loeien. Je brein werkt dus eigenlijk prima! In veel gevallen is die ‘anxiety’ of ‘panic’ volkomen normaal. Voor die angst hoef je daarom eigenlijk geen angst te hebben. Het gaat vooral om het kunnen verdragen ervan: dat nare gevoel en de effecten die het heeft.

Angst kan nuttig en van (over)levensbelang zijn. Hot item in de categorie angst is momenteel ‘climate of eco anxiety’. Heel zinnig in dit geval: er is namelijk echt een probleem op dat gebied dat (op den duur) levensbedreigend is. Maar als jouw recente panic attack volgde op een onvoldoende voor een vak dat je tot vervelens toe kunt herkansen en geen gevaar vormt voor een negatief BSA, gaat er iets mis op de afdeling ‘gedachten en overtuigingen.’ Want die onvoldoende is weliswaar jammer, maar zeker niet gevaarlijk, laat staan levensbedreigend.

Kortom: prioriteer je angst. Welke ‘anxiety’ kan de prullenbak in, en welke is nuttig en zinvol? En als er eentje bij zit die bestaansrecht heeft, kun je leren hoe je de boodschap van die angst ter harte kunt nemen, maar de effecten ervan kunt reduceren of wegnemen. Hoe? Bijvoorbeeld  in de workshop ‘Faalangst & Tentamenstress’ (ook in het Engels), de keuzevakken Faalangstreductie en Angst de Baas, of in een gesprek met een studentendecaan.

Oh, en wij noemen het dan wel gewoon ‘angst’ in plaats van ‘anxiety’. Dat is alvast een eerste stap in het minder verbijzonderen ervan.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top