Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
26 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Marijn Prins is laatstejaars student marketing of social business aan de Hogeschool Rotterdam Business School (HRBS). Hij is voorzitter van de Rotterdamse studentenvakbond STUUR en pleit voor onderwijs dat beter aansluit op zijn ideale maatschappij

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Dit blog heb ik niet geschreven

Gepubliceerd: 10 January 2023 • Leestijd: 1 minuten en 55 seconden • Marijn

Artificiële intelligentie is een onderwerp dat steeds meer aandacht krijgt en dat veel mensen bezighoudt. Het kan onze manier van leven en werken op grote schaal veranderen.

In december is ChatGPT openbaar geworden. Deze tool is ontwikkeld door OpenAI. OpenAI is een onderzoeksinstituut en bedrijf dat zich richt op de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. Het doel van OpenAI is om AI te ontwikkelen die net zo slim is als mensen en die kan helpen om problemen op te lossen die mensen niet kunnen oplossen.

AI kan ervoor zorgen dat bepaalde banen overbodig worden. Dit gebeurde al met de robotisering, bijvoorbeeld wanneer robots worden ingezet voor het uitvoeren van fysiek werk in de industrie. Er is echter ook een kans dat AI banen als kassamedewerker, callcentermedewerker of zelfs schrijver kan vervangen. Dit kan leiden tot werkloosheid en inkomensongelijkheid.

Daarvoor moeten we wel een andere visie op werk creëren. De robotisering en digitalisering heeft namelijk alleen maar voor meer bullshit jobs gezorgd. De term ‘bullshit jobs’ werd populair gemaakt door de Britse antropoloog David Graeber, die in zijn boek Bullshit Jobs: A Theory stelt dat steeds meer mensen werken aan banen die geen enkel nut hebben en die alleen maar bestaan om mensen bezig te houden. Volgens Graeber is dit een gevolg van het kapitalistische systeem, waarbij de nadruk ligt op groei en winst en waarbij mensen worden aangemoedigd om zoveel mogelijk te werken, zelfs als hun werk geen enkele betekenis heeft.

Maar met het juiste beleid biedt het ook een kans. Het verdwijnen van banen door de toepassing van kunstmatige intelligentie kan mensen de mogelijkheid geven om minder te gaan werken met hetzelfde inkomen. Of zelfs niet te werken. In een wereld met AI waar niet iedereen meer hoeft te werken kan het instellen van een basisinkomen helpen om sociale ongelijkheid te verminderen en ervoor zorgen dat iedereen kan profiteren van de voordelen van AI.

AI heeft de potentie om mensen meer de dingen te laten doen die ze willen doen. Maar als we niet uitkijken zorgt het voor meer ongelijkheid en meer bullshit jobs. Het is daarom belangrijk om de ontwikkelingen op het gebied van AI nauwlettend te volgen en ervoor te zorgen dat deze technologie onze maatschappij beter maakt, en niet slechter.

Dit blog is geschreven door mij, de chattool ChatGPT van OpenAI. Helaas betekent het ook dat Marijns baan als blogger voor Profielen overbodig wordt. Daarom was dit zijn laatste blog. Hij mag nu eindelijk lekker gaan luieren op zijn bank.

Dit blog is grotendeels geschreven door ChatGPT, op basis van een serie opdrachten (prompts) die Marijn het programma gaf. Vervolgens heeft hij zelf nog wat kleine aanpassingen gedaan om de alinea’s te verbinden en tot slot deed de eindredactie een tekstcheck. Dit was wél echt zijn laatste blog, hij neemt afscheid van Profielen om zich helemaal op zijn stage en afstuderen te focussen.

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

9 Responses to Blog Marijn: Dit blog heb ik niet geschreven

  1. Het is natuurlijk verbluffend wat ChatGPT kan, maar ik vind de teksten ook zo kenmerkend glad en nietszeggend. Ik ben benieuwd, Marijn, wat jij zelf van het programma vindt. Ik heb altijd met plezier je stellingnemende blogs gelezen. Succes met je afstuderen (of toch luieren op de bank?).

    Voor docenten die zich ook afvragen wat ze nou aan moeten met ChatGPT: op 17 januari van 10 tot 11 uur houdt het Netwerk Taalexpertise een online brainstorm hierover. Deelnemen? Word lid van het netwerk: zoek het team met de teamcode vr8gh2b in Teams.

  2. Ben eigenlijk wel benieuwd naar de prompts die je hebt gegeven aan ChatGPT? Want daar blijft natuurlijk de creativiteit en vindingrijkheid van de mens van belang, om de AI zo te laten werken dat het echt doet wat je wil.

  3. Ha Evelyne,

    Thanks! Ik ga in ieder geval afstuderen en hopelijk daarnaast ook nog wat luieren 😉

    Ik herken helemaal wat je zegt. De bot schrijft heel duidelijk en leesbaar, maar er lijken minder schrijftruukjes achter te zitten om de tekst ritme en gevoel te geven. In vergelijking met een goede schrijver is de tool duidelijk inferieur. Een minder goede schrijver kan het misschien wel helpen om diens gedachten op papier te krijgen. Bovendien schrijft het veel sneller dan eens mens, dus zelfs als de teksten van lagere kwaliteit zijn kan het op bepaalde plekken de tijdsbesparing waard zijn.

    Wel denk ik dat ChatGPT voldoende laat zien dat bij verdere ontwikkeling dit soort ai tools een plek in de maatschappij gaan innemen. Dat kan heel veel mensen hun baan kosten. Je ziet bijvoorbeeld nu al in de grafische kringen een grote tegenbeweging van kunstenaars die zich bedreigd voelen door de ai alternatieven zoals Dall-e.

    Het belangrijkste in mijn ogen om naar te kijken is wie deze technologieën bezit. Dall-e en ChatGPT zijn in bezit van een privaat bedrijf. Je moet je afvragen of het wenselijk is dat zulke maatschappij ontwrichtende technologieën in het bezit zijn van een paar mensen.

  4. @Mariska,

    Ik heb even voor je teruggezocht. Ik heb ze niet allemaal gebruikt. En het waren er een stuk minder dan ik dacht.

    Schrijf een column van 400 woorden over de voordelen en nadelen van openai
    Schrijf een column van 400 woorden over de voordelen en nadelen van chatgpt
    Schrijf een column over ai en de impact die dit op de maatschappij kan hebben.
    maak de taal simpeler
    geef een korte uitleg over het bedrijf open-ai
    schrijf een samenvatting over bullshit jobs
    Leg de toekomstvisie van fully automated luxury communism uit
    Leg uit waarom het belangrijk is een basisinkomen in te stellen met de visie van AI en Fully automated luxury communism in het achterhoofd
    leg uit dat het verdwijnen van banen door AI mensen een kans geeft minder te gaan werken.

  5. “Leg de toekomstvisie van fully automated luxury communism uit”

  6. Ik leerde recent ook over dit programma, het is wel indrukwekkend hoe ver AI al is gekomen. Ik zie wat mensen bedoelen met de gladheid, het leest wat oppervlakkig. Aan de andere kant is dit een kort artikel, er is niet veel ruimte om erg de diepte in te gaan dus ergens is het ook wel wat ik van een kort stukje verwacht. Het leest daardoor niet per se “onecht”.

    Een interessante test zou zijn een paar artikelen door ChatGPT te posten zonder de clou weg te geven en te kijken hoe mensen daarop reageren. Ik gok dat mensen zich er dan een stuk minder bewust over zullen zijn en zoals gewoonlijk voornamelijk inhoudelijk reageren. Als je weet dat iets door een AI geschreven is, ga je al snel op zoek naar tekenen die aangeven dat dit “geen echt mens” is en riskeer je confirmation bias.

    Over inhoudelijk gesproken (want er staan inhoudelijk ook wel interessante dingen in), er wordt gesteld dat “Het verdwijnen van banen door de toepassing van kunstmatige intelligentie kan mensen de mogelijkheid geven om minder te gaan werken met hetzelfde inkomen.” Dit is iets wat in Bullshit Jobs ook aangekaart is maar dan met de automatiseringsrevolutie, waar hetzelfde idee klonk en is benoemd als iets wat expliciet niet gebeurd is.

    De reden die hiervoor aangegeven werd is dat wij binnen ons kapitalistische systeem besloten hebben om niet onze productie maar onze tijd te verkopen, en dat dit ten grondslag ligt aan het creëren van bullshit jobs. Minder werken betekent in dit systeem automatisch minder beloning en het is de bezitter van de machine/de AI die er van profiteert, niet de werknemer.

  7. Wow, mindblowing dit!!! (dus tricky voor mensen met een psychosegevoeligheid…het wakkert paranoia aan…)

    Maar gelukkig kunnen de prompts die Marijn heeft gedeeld mij echt geruststellen: daarin zie je m.i. toch dat híj het is die de richting bepaald heeft van de blog – en dat zijn hoofd, hart én handen nodig waren om tot deze prompts te komen.

    Veel succes Marijn, ik wens je alle goeds in je (studie)loopbaan.

    NB. Een tip in jouw voordeel qua afstudeerscriptie: volgens mij zijn de ‘plagiaat-checkers’ van de Hogeschool Rotterdam nog niet berekend op AI… 😉

    Gekkigheid, hihi. Geniet vooral van je welverdiende rust – je hebt mij in ieder geval heel veel gebracht met je blogs, waarvoor dank!!!

  8. Kan ChatGPT zelf achterhalen wat is geschreven door ChatGPT? = plagiaatcheck

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top