Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
17 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Na de lerarenopleiding Nederlands geeft Menno zijn studiecarrière een vervolg met de master pedagogiek. Hij schrijft het liefst satirische stukken en anekdotes over het broeierige studentenleven – er is al genoeg onheil in de wereld. Niettemin gaat hij beladen onderwerpen, zoals koken, vakantiebestemmingen en online dating ook niet uit de weg.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Fietsen = vrijheid

Gepubliceerd: 25 May 2023 • Leestijd: 1 minuten en 31 seconden • Menno

Sinds november neem ik wekelijks rijles. Je wil toch z.s.m. het roze pasje bij het CBR ophalen. Ik weet wel dat ‘je’ het wil, maar Menno: Wil jij het ook? Nee, ik wil eigenlijk gewoon Fietsmeneer blijven. Zo’n rijbewijs zal heus wel een keer van pas komen, maar de vrijheid die uitgaat van de fiets wil ik koesteren. Want ik geloof dat je met luxeproducten, zoals de auto, veel van die vrijheid inlevert.

In tegenstelling tot mijn leeftijdsgenoten (21-jarigen) in het verkeer, blijf ik alleenig de penig op de tweewieler. Mijn fiets en ik zijn één – niet in de erotische zin des woord. Op de fiets voel ik me vrij: lekker op mijn fiets kuieren door stad en natuur, naar mensen loeren, zwaaien, en genegeerd worden. Dat is schitterend, meditatief en misschien zelfs geneeskrachtig.

In de auto sta je ondertussen negen van de tien keer in de file onderweg naar Scheveningen om daar voor 50 euro te parkeren, pilsjes te drinken op de boulevard om vervolgens te vergeten dat je de Bob moest spelen. Kansloos.

Net zoals motorrijders in een driedelig pak: je zit op één plek, je kan je ledematen niet bewegen, je kan niet praten, je kan niet een appeltje smikkelen, niet in je neus pulken. Dus hoezo vrijheid, Motormeneer? ‘Nee, maar de lekkere wind door je haren!’ ‘Maar heeft u dan geen helm op?’ ‘Jawel, jawel, maar ehhh …’

De auto en motor lijken kleine irritaties, maar als je het breder trekt is er reden tot grote zorg. Sommige mensen denken dat je met geld tijd en vrijheid koopt. Tot een bepaalde hoogte klopt dat ook, maar dat geldt niet voor alle technologische innovaties. Zo is ChatGTP de ultieme schrijfbuddy, die in een handomdraai schrijfsels produceert waar ik toch aanmerkelijk vaker mijn hand voor moet omdraaien. De geboekte winst: tijd. Maar ondertussen bid ik op mijn knietjes dat de wifi niet uitvalt, want ik kan echt niet meer zonder … Dag vrijheid!

Kortom, het kan geen kwaad om je handelen te bevragen: in hoeverre wil je je capaciteiten (en holistisch: jouw unieke ik) volledig benutten óf juist overhevelen aan een andere partij? Mijn fietscapaciteiten zijn fenomenaal, dus in mijn geval zal dat regelrecht kapitaalvernietiging zijn.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Blog Menno: Fietsen = vrijheid

 1. Als iemand die meer dan 20 jaar een rijbewijs heeft en 0 jaar een auto heeft bezeten (pun intended want sommige mensen leggen hun spreekwoordelijke ziel in dat ding) kan ik alleen maar zeggen: lekker Fietsmeneer blijven!

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top