Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
17 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Na de lerarenopleiding Nederlands geeft Menno zijn studiecarrière een vervolg met de master pedagogiek. Hij schrijft het liefst satirische stukken en anekdotes over het broeierige studentenleven – er is al genoeg onheil in de wereld. Niettemin gaat hij beladen onderwerpen, zoals koken, vakantiebestemmingen en online dating ook niet uit de weg.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Hoera voor de pechgeneratie!

Gepubliceerd: 17 January 2023 • Leestijd: 1 minuten en 36 seconden • Menno

Hoera! In 2023 gaan we weer terug naar de basisbeurs, die ervoor moet zorgen dat de financiële drempel om te studeren lager wordt. In ruil daarvoor stapt het kabinet af van het leenstelsel, van dalende inflatie, dalend collegegeld en van nul procent rente op je studieschuld. Iets minder hoera!

Vanaf dit jaar komt er dus ook een einde aan een lange periode van studieleningen met nul procent rente. De rente gaat omhoog, en dat heeft gevolgen voor oud-studenten en huidige studenten. Volgens het kabinet is dit voor studenten hét steuntje in de rug om … volledig in de financiële afgrond te belanden. Hoera voor de financiële afgrond!

Studenten die al zijn begonnen met studeren (ik!) of net klaar zijn (ik niet, ugh!) vallen helemaal of deels onder het leenstelsel. Wij, en ook de studenten die de afgelopen jaren helemaal geen basisbeurs hebben gekregen, krijgen een ‘gepaste’ compensatie. Een bedrag van maximaal 1400-en-een-beetje euro, waarmee wij, verdeeld over de komende 35 jaar, de pleuris kunnen krijgen. En een studievoucher van zo’n 2000 euro waarmee we nog wat extra kunnen studeren. Hoera voor de voucher!

Met een studievoucher kan ik echter mijn huur niet betalen. En moet ik daarna maar stoppen met mijn studie of mijn organen verkopen? Het laatste wat ik immers nodig heb na mijn studie zijn mijn hersenen … Beter kan ik met die 1.400 euro op zak verkassen naar Scandinavië waar studeren wél gratis is. Scandinaviërs staan erop dat onderwijs een recht is, geen commercieel goed. Hoera voor Scandinavië!  

Terug naar Nederland en de weerbarstige realiteit. Het leenstelsel begon in 2015 op initiatief van de coalitie van VVD en PvdA. Het dominante argument: investeer in je eigen toekomst. Succes is een kwestie van willen. 

Realiteit (1): Investeer in Ome DUO en heel veel succes met terugbetalen.

Realiteit (2): Ik behoor net als jullie tot de ‘pechgeneratie’ die de afgelopen jaren duizenden euro’s moest dokken. O ja – voor alle babyboomers – dit is de definitie van pechgeneratie: geen hypotheek krijgen en daardoor genoodzaakt zijn bij je ouders op zolder te wonen tot je 31e, om vervolgens uit grote ergernis en frustratie van je ouders kostgeld te moeten betalen.

Niemand wil dat het bovenstaande scenario werkelijkheid wordt. Dus pleit ik namens ouders en (oud-)studenten voor een vergoeding die ons rechtmatig toekomt. En de PvdA en VVD? Die krijgen een negatief bindend studieadvies. Hoera!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

4 Responses to Blog Menno: Hoera voor de pechgeneratie!

 1. Het is wat lastig om hier accurate bedragen voor te googlen (en ik vraag me af op welke watchlist ik nu sta) maar een nier kan je toch al gauw duizenden euro’s opleveren. En dat dan twee keer, dan ben je gelijk van je studieschuld af.

  Overigens lees ik dat je nier op Marktplaats verkopen een slechte strategie is, dan staat binnen no time de politie voor de deur.

 2. Ik studeer niet. Helaas kan ik sowieso mijn leven lang wel een hypotheek vergeten.. Pech..

 3. “dit is de definitie van pechgeneratie: geen hypotheek krijgen en daardoor genoodzaakt zijn bij je ouders op zolder te wonen tot je 31e, om vervolgens uit grote ergernis en frustratie van je ouders kostgeld te moeten betalen.”

  Volgens deze definitie behoorden onze opa’s en oma’s, en iedereen voor hen, tot een pechgeneratie. Iedereen die tussen 1950 en 1980 is geboren behoort tot een generatie die uitzonderlijk veel geluk had en kon een huis kopen. Hiervoor was het heel normaal om tot je dertigste bij je ouders op zolder te wonen. Het is een kwestie van perspectief: Omdat deze generatie hier zoveel geluk mee had beschouwen we dit nu als normaal, maar is het normaal?

 4. Sterke blog, Menno!!!

  Tja, wat is normaal…het wás voor mij normaal om te vertrouwen op onze overheid…
  (hoe ‘blond’ was dát?!!! Ugh!)

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top