Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
2 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Serge Feldmann was van 2011 tot 2024 studentendecaan op de HR en is nu senior beleidsadviseur studentenwelzijn. Hij blogt om de wereld een klein beetje te helpen veranderen. Zijn eerdere blogs lees je hier.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Mentaal tegengif

Gepubliceerd: 12 December 2023 • Leestijd: 1 minuten en 43 seconden • Serge

Ons brein is erop ingesteld om narigheid en potentieel gevaar stevig op te slaan en in ons bewustzijn te houden. Overlevingsinstelling door moedertje natuur. Positieve gebeurtenissen hebben (hadden) die waarde voor overleving niet, en daarom doet het brein niet veel moeite die vast te houden. Je moet vooral zelf aan de slag.

En man wat we hebben een boel te doen! Persoonlijk ervaar ik 2023 als dieptepunt waar het gaat om slecht nieuws: groot en klein, ver weg en dichtbij. En als je niet oppast, voel je jezelf enkel machteloos en ligt je focus op dat waar jij geen invloed op hebt. De onlangs overleden succesvolle auteur, spreker en zakenman Stephen Covey noemt dat in zijn bestseller De 7 eigenschappen van effectief leiderschap, ook wel ‘de cirkel van betrokkenheid’: gebeurtenissen die je raken en waaraan je iets zou willen doen, maar dat niet kunt.

Kies een oorlog die momenteel speelt. Grote kans dat jij geen contacten hebt op het niveau van de hoofdrolspelers in dat conflict en hen dus niet met je natuurlijke overtuigingskracht tot een halt weet te bewegen. Er is echter ook een ‘cirkel van invloed’, schrijft Covey. Meestal vind je die veel dichter bij huis. Bijvoorbeeld in de vorm van bijdragen aan Giro 555, het doneren van kleding, meelopen in een demonstratie, zelf een actie opzetten of simpelweg zelf in vrede omgaan met je omgeving en op die manier verbinding uitdragen en creëren. Of er een blog over schrijven😉

De idee is dat wanneer je vooral focust op de aspecten waar jij wél invloed op hebt – in bijvoorbeeld klimaatproblematiek, polarisatie, toekomstverwachting, je gezondheid – die cirkel van invloed uitdijt en daarmee die cirkel van betrokkenheid – met alles waar jij geen invloed op hebt – kleiner maakt.

Dit is te verklaren uit het feit dat je positieve effecten ziet voortkomen uit jouw acties, en het is tegelijk hét mentale tegengif tegen cynisme, moedeloosheid, somberheid en zorgelijkheid. Stel je dan het olievlekprincipe voor als meer en meer mensen dit vervolgens op hun beurt doen, wellicht geïnspireerd door wat ze jou zagen doen!

We hebben dat tegengif keihard nodig. Allemaal en juist nu. Misschien zijn er – voordat jij jouw cirkel van invloed voor je ziet – nog wat hindernissen te adresseren. Kom dan gerust eens langs voor een gesprek of gun jezelf bijvoorbeeld een gratis online tool van Caring Universities om je mentale welzijn (denk aan je stemming, zelfvertrouwen, motivatie of stresslevels) te boosten. Het is er en wacht op je, dat tegengif. Je hoeft enkel nog de eerste stap te zetten.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top