Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
14 juli 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Serge Feldmann was van 2011 tot 2024 studentendecaan op de HR en is nu senior beleidsadviseur studentenwelzijn. Hij blogt om de wereld een klein beetje te helpen veranderen. Zijn eerdere blogs lees je hier.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Moet ik dit nu doen?

Gepubliceerd: 10 July 2023 • Leestijd: 1 minuten en 47 seconden • Serge

De zomervakantie breekt aan. Ik kijk dan altijd graag even terug voordat ik volle bak vooruitga. Het afgelopen jaar heb ik – en menig student die ik het voorhield –  veel gehad aan een specifieke vraag.

Had ik hem maar zelf bedacht. Deze eenvoudige, korte vraag die zo goed je drijfveren en overtuigingen tegen het licht houdt en helpt om tot wijze en (zelf)zorgzame keuzes te komen: ‘Moet ik dit nu doen?’ Door de klemtoon in dit zinnetje steeds een woordje op te schuiven, analyseer je in vijf stappen wat je echt (niet) wilt.

Stel, je heb vakantie en een vriend vraagt of je een dag komt helpen verhuizen morgen. Je bent moe en wilde er morgen een relaxte stranddag van maken met wat vrienden. Je hebt er ook geen zin in, maar een stemmetje in je hoofd zegt je dat je die vriend moet helpen.

MOET ik dit nu doen?

Ondanks dat kritische stemmetje in je hoofd, is het een vraag, een verzoek van die ander. Het gaat hier om vrijwilligheid. Het mag en kan, het moet niet. Dat stemmetje is waarschijnlijk de innerlijke criticus: niet je beste raadgever.

Moet IK dit nu doen?

Jij krijgt weliswaar de vraag, maar ben je de (enige) persoon die dit kan? Kan het dat je deze vraag krijgt omdat je altijd geneigd bent om ‘ja’ te zeggen? Is het belangrijk voor jou persoonlijk om dit al dan niet te doen? Hoort deze aap op jouw schouder? En als jij het niet zou doen, zijn er dan anderen?

Moet ik DIT nu doen?

Je doel morgen was: ontspannen, relaxen, tijd voor jezelf. Verhuizen brengt dat niet. Dus moet je dat gaan doen? Draagt deze activiteit bij, of (helemaal) niet? En zou een andere vorm – een ochtend in plaats van een dag – ook een optie zijn?

Moet ik dit NU doen?

Ondanks dat de ander het wellicht dringend of dwingend brengt, kan het ook op een ander moment? En uiteraard zonder dat het dan uitstelgedrag wordt 😉

Moet ik dit nu DOEN?

En hier komt het uiteindelijk op aan. Ga je dit wel of niet doen? Welke keuze komt het meeste tegemoet aan jouw persoonlijke doel, behoefte en/of drijfveer? Wat is de meest wijze en zorgzame keuze in dit geval? Heeft het schadelijke gevolgen voor jou en/of de ander als je dit wel of niet (nu) doet?

Soms zul je nu kraakhelder weten welke keuze te maken, een andere keer twijfel je nog. Maar je bent tot de essentie gekomen. Laat me je dus nu een relaxte zomervakantie wensen. Niet omdat het moet, maar omdat ik dat gewoon heel graag wil.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top