Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
24 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Serge Feldmann was van 2011 tot 2024 studentendecaan op de HR en is nu senior beleidsadviseur studentenwelzijn. Hij blogt om de wereld een klein beetje te helpen veranderen. Zijn eerdere blogs lees je hier.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Prestatiedrug

Gepubliceerd: 28 August 2023 • Leestijd: 1 minuten en 38 seconden • Serge

Prestatiedruk blijkt een typisch Nederlands fenomeen. Elders wordt het vooral stress genoemd. En al horen we regelmatig dat prestatiedruk onwenselijk is en bestreden moet worden, we zijn er min of meer aan verslaafd geraakt. Is dat een probleem?

Prestatiedruk is de druk die mensen ervaren om te presteren en zo aan bepaalde verwachtingen te voldoen, of die nu vanuit jezelf of van anderen komt. Voldoe je vervolgens aan zo’n verwachting, dan zal dit bijna altijd gepaard gaan met een gevoel van tevredenheid, hoe kort of lang die sensatie ook maar mag duren. En omdat je vooral dat gevoel wilt blijven ervaren en nodig hebt, is de kans groot dat je dat kunstje steeds blijft herhalen. Een klassiek voorbeeld van verslaving in feite. De druk is een drug geworden.

Als die prestatie een positief resultaat opleverde, je er geen extra stikstof mee uitstootte, iemand uitsloot, beledigde of anderszins slechter achterliet en jouw stresslevel en bloeddruk binnen acceptabele bandbreedte bleven, is er niets aan de hand. Dan heeft het je zelfs geholpen iets te doen of bereiken wat je – zonder dat gevoel van druk – misschien niet was gelukt of zelfs maar had geprobeerd.

Het gaat om dat ene fundamentele, noodzakelijke ingrediënt: BALANS. En daar zijn we niet zo goed in, in Nederland. Daarom kennen wij ook als enige land dat woord ‘prestatiedruk’. Omdat het altijd voluit, veel, XXL, eeuwigdurend, groots, meeslepend en vaak moet. Een keer een 8 gehaald? Nieuwe standaard. Een keer een post geplaatst met honderd likes in een half uur? Nieuwe norm. Eenmaal X salaris, functie, hypotheek of (lease)auto verworven? Minder mag niet meer. En dat doe je echt allemaal helemaal zelf. Ja, aangemoedigd door de rest die het ook doet, dat vast. Maar ‘als die anderen in de sloot springen, etc.’ Dus terug die hand in eigen boezem, vriend. Jij maakt je eigen keuzes. Toch?

Aan het begin van dit nieuwe collegejaar wil ik je een simpele maar krachtige vraag meegeven die je gaat helpen die balans te vinden en vast te houden. Dus stel je voor: je staat voor een besluit en je voelt die druk. Vraag jezelf af: ‘Wat is een wijze en zorgzame keuze in deze situatie?’ Komt het antwoord niet meteen? Heb even geduld, laat de vraag rondgaan en even rijpen, het antwoord komt. En heb je vervolgens de moed dat antwoord op te volgen, veranderen druk en de drug in prestatiegeluk.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

7 Responses to Blog Serge: Prestatiedrug

  1. Helemaal mee eens, al is het natuurlijk geen typisch Nederlands fenomeen.
    Kijk maar naar landen als de VS, Japan, Zuid Korea, en zo zijn er wel meer landen met een prestatie-cultuur en prestatiedruk/drug.

  2. Gefeliciteerd met de eerste reactie van collegejaar ’23-’24 Jasper!

  3. @Jasper: dank voor je reactie Jasper. Inhoudelijk heb je gelijk, maar ze noemen het daar niet zo. Het woord ‘prestatiedruk’ blijkt een typische Nederlands begrip te zijn. Een woord als ‘Peerpressure’ (sociale druk) is daar vb meer gangbaar

  4. @Serge

    Klopt, daar heb je gelijk in, goede blog!

    @ Lianne. Ja, laten we het positief houden dit (school)jaar!

  5. Zo @Serge, je eerste blog heeft alweer 7 reacties. Inclusief de mijne uiteraard, want ook ik heb weer aandacht nodig! 😛

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top