Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
26 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Serge Feldmann was van 2011 tot 2024 studentendecaan op de HR en is nu senior beleidsadviseur studentenwelzijn. Hij blogt om de wereld een klein beetje te helpen veranderen. Zijn eerdere blogs lees je hier.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Verlieskunde en rouwarbeid

Gepubliceerd: 20 February 2023 • Leestijd: 1 minuten en 49 seconden • Serge

‘Wie heeft ooit het vak verlieskunde op de lagere, middelbare of vervolgopleiding(en) gehad?’ Er gaat geen enkele vinger omhoog. ‘Vreemd niet? Als er een ding zeker is, dan is het dat we allemaal heel regelmatig met groot en klein verlies te maken krijgen.’

Ik ben op een bijeenkomst van het landelijk netwerk Studentenwelzijn georganiseerd door het ECIO. Aan het woord is Heidi van den Hout, zij is onder andere verlieskundige. Ze neemt ons – samen met een panel studenten – mee langs een aantal belangrijke en nuttige eyeopeners hoe we als onderwijs om kunnen gaan met studenten die met verlies te maken hebben.

En daar dient zich meteen een belangrijke vraag aan: hebben we het dan vooral over verlies door de dood? Nee. Integendeel zelfs. Er is een grote mate van diffuus verlies. ‘Het verlies waar je niet mee gecondoleerd wordt’, verduidelijkt ze. De chronische ziekte van jezelf of een familielid, een relatie die over is gegaan, ontslag, een (al dan niet vrijwillige) verhuizing, een Bindend Studieadvies. Het zijn allemaal voorbeelden waarin er sprake is van verlies en daarmee ook emoties als verdriet, pijn, boosheid, frustratie, teleurstelling maar ook onzekerheid. Ze krijgen echter zelden de aandacht (van de omgeving) die tegelijkertijd wel nodig en of wenselijk zou zijn en bijdraagt aan herstel, heling en welzijn.

That’s the thing about pain; it demands to be felt’, het is een treffende quote uit het boek The fault in our stars en het vat precies samen waarom het zo’n verstopt, verzwegen, vermeden en verdrukt onderwerp is: we willen geen pijn voelen (of zien van een ander). Laat me daar dan een andere wannabe quote tegenover zetten: ‘Er is verdriet nodig om geluk te leren kennen en de volheid van het leven te kunnen ervaren.’ Dat werk – het aanvaarden van die pijn en het vervolgens een plek geven – noemde Heidi ‘rouwarbeid’. Rouwen is een werkwoord. Het vraagt tijd, aandacht en inzet. En de boodschap is dat we dat niet mogen onderschatten, en dat het ons (het onderwijs) uitnodigt hiervoor oog te hebben en er rekening mee te houden. En niet in de laatste plaats voor je eigen verlieservaringen en wat dit van jou vraagt.

Gelukkig is er allerlei aanbod beschikbaar rond dit onderwerp. Op onze hogeschool is er bijvoorbeeld een keuzevak en een workshop over rouw en verlies, naast de mogelijkheid om met een studentendecaan in gesprek te kunnen. Toch is volgens het aanwezige studentenpanel het meest effectieve en ook het meest eenvoudige: vraag als docent of begeleider ‘hoe gaat het nu met je?’, en blijf dit enige tijd doen.

Ik verloor deze dag een beetje onwetendheid. Een welkom verlies.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top