Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
4 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Yoeri is in 2023 afgestudeerd aan de opleiding civiele techniek en volgt nu de master Shipping and Transport. Daarnaast is hij cmr-lid. Zijn favoriete hobby is zeilen en hij schrijft in zijn Profielenblogs graag hoe het zeilen hem helpt met het laten uitkomen van zijn toekomstplannen.

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Neem mij!

Gepubliceerd: 7 November 2023 • Leestijd: 1 minuten en 36 seconden • Yoeri

Of het nou je allereerste meewerkstage is of een topfunctie met een jaarsalaris boven de honderdduizend euro, solliciteren blijft spannend. Je wilt die baan of stage zó graag, hoe ga je de tegenpartij overtuigen dat jij, en jij alleen, geschikt bent voor de vacature?

Duizend vragen en mogelijkheden gaan door je hoofd. Al die vragen gaan erom hoe je jezelf verkoopt. Je cv, wat zet je daar eigenlijk op? Vroeger zette ik gewoon mijn speciaal onderwijs op mijn cv. Maar daarmee werd ik nooit uitgenodigd op gesprek, vaak kreeg ik zelfs niet eens reactie! Maar wat doe je dan? Speciaal onderwijs verzwijgen? Toen ik dat voor mijn stage deed werd ik wel aangenomen, maar die eindigde voortijds met de legendarische uitspraak ‘Als we wisten dat je autisme had, hadden we je nooit aangenomen!’

En je motivatiebrief dan? Hoe maak je duidelijk dat je gemotiveerd bent, zonder dat het theater wordt? Ga je stuk voor stuk de functie-eisen af, of vertel je gewoon je eigen verhaal? En bewaar je wat voor je sollicitatiegesprek, of leg je in de brief al je kaarten al op tafel?

Er zijn talloze verschillende manieren om een sollicitatiegesprek in te gaan, en wat is dan de juiste? Je wilt niet té lollig zijn, maar ook niet te serieus. En wat doe je tijdens het gesprek met vragen waar je niet op gerekend hebt? Heb je trouwens je handen over elkaar, op tafel, of onder de tafel? Tijdens zo’n gesprek telt ook de non-verbale communicatie mee. Maak je wel een goede eerste indruk? 

Als je net als ik ADHD en autisme hebt, heb je nog een extra uitdaging. Ik durfde vroeger met autisme niet te solliciteren op vacatures die om een ‘teamplayer’ vragen, maar dat staat zo’n beetje in elke vacaturetekst. 

Solliciteren is soms ook een kwestie van geluk hebben, en zelfs dan wil het niet altijd lukken. Laatst heb ik gesolliciteerd op een functie als beleidsadviseur voor de gemeente Schiedam. Ik voldeed aan alle functie-eisen, kan op mijn cv zetten dat ik cmr-lid ben. En tot slot zat ik bij het gesprek ook nog aan tafel bij iemand die ik al kende.

Ik dacht dat ik echt een goede kans had, maar helaas kreeg ik als antwoord dat mijn inwerktraject te lang zou duren. Dus helaas, ik moet waarschijnlijk toch nog even naar de cursus ‘Leer jezelf verkopen!’

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Blog Yoeri: Neem mij!

  1. Solliciteren is inderdaad rot. Al die afwijzingen doen wat met je, hoe hard je ook probeert ze dat niet te laten doen. Sterkte!

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top