Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
20 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

‘In Nederland lijkt alles zo vanzelfsprekend’

Deborah de Bruin (23) is derdejaars ondernemerschap en retail management. Ze loopt stage bij stichting Cross Your Borders waar ze onder meer jongeren lesgeeft over burgerschap en andere relevante mondiale en maatschappelijke thema’s. 

‘Cross Your Borders is een stichting die interactieve burgerschapsprojecten organiseert en “wereldse” schoolreizen voor middelbaar- en beroepsonderwijs. Dus niet naar Frankrijk en Italië of zo, maar echt naar Ghana en de Filipijnen. Voor die burgerschapsprojecten gaan we aan de slag met allemaal mondiale en maatschappelijke thema’s om leerlingen bewust te maken. Daar loop ik nu dus mijn derdejaars stage. Het eerste half jaar na de zomervakantie heb ik drie dagen meegewerkt binnen Cross Your Borders en één dag besteed aan mijn onderzoek.

‘Ik ben met de stichting in aanraking gekomen via een stage-event van de hogeschool. Daar kwamen allemaal bedrijven op af die stageplekken hadden. Cross Your Borders vond ik meteen al heel interessant. Ergens een jaar stage lopen, is best lang, dus voor mij stond vast dat het wel echt iets moest zijn wat ik heel leuk en interessant vind maar ook heel zinvol. Geen bedrijf dus waar ik alleen maar van 9 tot 5 achter een laptopje zou zitten, anders zou ik het geen jaar volhouden. Dat is hier zeker niet het geval. Het is zeer relevant en we geven ook echt iets blijvends mee aan de leerlingen. Dat vind ik heel erg mooi. Cross Your Borders heeft een kantoor in Nijmegen maar de scholen zitten verspreid over het hele land dus we komen overal. Zelfs op Belgische scholen.

‘Geen bedrijf dus waar ik alleen maar van 9 tot 5 achter een laptopje zou zitten, anders zou ik het geen jaar volhouden.’

‘Burgerschap is een maatschappelijk relevant thema. Je hoort er steeds meer over en het is hartstikke belangrijk. Daarom vind ik het ook heel leuk om anderen te inspireren er ook wat mee te doen. Onze lessen zijn eigenlijk een soort game. De leerlingen moeten hun eigen land besturen en komen voor allerlei uitdagingen te staan zoals belasting heffen en ministeries runnen. Om geld te verdienen voor dat land, spelen ze tussendoor spellen rond thema’s als de kledingindustrie en mensenrechten. Zo leren ze spelenderwijs over het onderwerp en komen ze uit hun eigen bubbel. In Nederland lijkt het allemaal zo vanzelfsprekend maar dat is lang niet overal zo.

‘Wat me opvalt, is bijvoorbeeld dat je bij de vwo-klassen en bij de wat oudere leerlingen wat meer de verdieping in kunt gaan. Die hebben vaak al meer ervaring en meer kennis van dit soort onderwerpen en vaak ook een sterkere mening gevormd. Bij de eerstejaars is dat wel anders. Maar dat is juist ook hartstikke leuk. Soms zijn het echt eyeopeners. Zelf sta ik ook voor de klas om de projecten te geven of ga ik mee als project-assistent, dan ondersteun ik de coördinator van het project. Superleuk en leerzaam. Er is altijd nog een docent in de klas aanwezig – ik doe natuurlijk geen opleiding tot leraar. Maar ik krijg wel trainingen in lesgeven en voor de klas staan. Ik had dat nog nooit gedaan maar ik vind het heel leuk om te doen.

‘Zelf sta ik ook voor de klas om de projecten te geven of ga ik mee als project-assistent, dan ondersteun ik de coördinator van het project.’

‘Het eerste half jaar heb ik dus meegewerkt en daarnaast ook onderzoek gedaan naar wat verbeterd kan worden bij Cross Your Borders. Dat was het bereik vergroten van het bedrijf. Wat ze doen is superbelangrijk maar te weinig studenten en docenten weten dat. Dat is jammer, want het is een heel leuke organisatie om stage te lopen en ze zijn ook altijd hard op zoek naar stagiaires. Daar richt ik me dus op in deel twee van mijn stage.

‘Ik heb er een heel plan voor ontwikkeld. Zo benader ik de pers en mediabedrijven of ik iets kan verstellen over Cross Your Borders. Maar ik ben ook actief via LinkedIn om onderwijsinstellingen en studenten te benaderen over de mogelijkheden bij Cross Your Borders. Wat ik hierna ga doen, weet ik nog niet precies. Lesgeven aan kinderen vond ik hartstikke leuk. In het verleden gaf ik ook altijd zwemles, dus dat ligt me wel. Maar het is niet zo dat ik daar later echt mijn werk van wil maken. Door deze stage ben ik ook in aanraking gekomen met marketing en communicatie. Dat vind ik wel heel erg leuk. Dus misschien wil ik daar wel in verder. We gaan het zien.’

Zoek je een stageplek? https://www.crossyourborders.nl/

Ken of ben jij iemand met een verhaal voor Humans of HR? We horen het graag! Stuur een mailtje naar profielen@hr.nl

Tekst en foto: Sanne van der Most

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Gepubliceerd: 21 April 2023 • Humans of Hogeschool Rotterdam

Humans of HR

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top