De ‘acceptance based’-benadering – ook wel de derde generatie (psycho)therapie genoemd – gaat uit van de idee dat we onze moeilijke situatie eerst accepteren zoals hij is en van daaruit onderzoeken hoe we ons er (effectiever) toe kunnen verhouden. Maar hoe accepteer je iets wanneer alles in je zich daartegen verzet?
Ik ben een trouwe ambassadeur van die acceptance based-benadering die zijn werkelijke oorsprong vindt in de Boeddhistische filosofie (nee, het is feitelijk geen religie). Er is geen gat in te schieten als het aankomt op het belang en het effect van de kracht van acceptatie, van loslaten.
Ok, in het kort: we zijn – zeker in het Westen – geneigd te denken dat het leven maakbaar, planbaar en controleerbaar is. Spoiler alert: dat is het niet. De voorbeelden zijn talloos en omdat ik maar vierhonderd woorden heb voor een blog ga ik ze nu niet herhalen. Kijk gewoon in retrospectief naar je eigen leven en maak de balans op. Al je verzet, weerstand, verdoving en vermijding van dat ongemak, de pijn, het verdriet in je leven, veroorzaken ook weer lijden in de vorm van (nog meer) stress, angst, verdriet, frustratie en druk. Zie je de vicieuze cirkel zich al aftekenen wanneer je ook dáár weer tegen gaat verzetten?
Maar – wetend dat alles tijdelijk is – wat gebeurt er als je zegt: ‘Ok, ik ben nu gefrustreerd en ik ervaar gevoelens van onzekerheid en angst. Ondanks dat ik dat lastig vind, sta ik toe dat het er nu is.’ De paradox is: wanneer je toestaat waar je juist van af wilt, reduceert het zich of verdwijnt het zelfs op termijn.
En dan die vraag: ‘Maar als ik het gewoon niet kan (of wil) accepteren dat ik me zo voel of dat ik in die situatie zit?!’ Wel, dan is de uitnodiging te accepteren dat je het nu nog niet goed kunt (of wilt) accepteren. Grapje? Nee. Acceptatie en loslaten van weerstand, kan altijd alleen in het huidige moment, in het nu. En als je op dit moment merkt dat het nog niet lukt, is dát wat je draagt en verwelkomt. Uitdagend? Zeker. Maar fietsen leerde je ook niet in een dag. Het is de meest duurzame, goedkope, gezonde en veilige manier om op termijn stress, somberheid, druk en angst te reduceren of op te lossen.
En ja, zelfs jij kan dit leren. Geloof me. Ik heb het zelf ooit ook niet voor mogelijk gehouden. Je vindt alle ingangen en mogelijkheden in de positieve psychologie of overweeg het keuzevak Mindfulness op de Hogeschool eens.
De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.
Lees hier alle details over onze spelregels.
Mooi blog. Het niet kunnen loslaten loslaten.
Ik denk dat onze pijn, verdriet, angst en onzekerheid belangrijke bronnen van zelfkennis en van mogelijke verandering zijn.
Loslaten is een manier om je daartoe te verhouden, maar ik vraag me altijd af wat we zouden verliezen als ze zouden oplossen.