Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
3 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Serge Feldmann is sinds 2011 decaan op locatie Museumpark en blogt om de wereld een klein beetje te helpen veranderen. Zijn eerdere blogs lees je hier.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Krampachtig vasthouden aan loslaten?

Gepubliceerd: 20 March 2023 • Leestijd: 1 minuten en 44 seconden • Serge

De ‘acceptance based’-benadering – ook wel de derde generatie (psycho)therapie genoemd – gaat uit van de idee dat we onze moeilijke situatie eerst accepteren zoals hij is en van daaruit onderzoeken hoe we ons er (effectiever) toe kunnen verhouden. Maar hoe accepteer je iets wanneer alles in je zich daartegen verzet?

Ik ben een trouwe ambassadeur van die acceptance based-benadering die zijn werkelijke oorsprong vindt in de Boeddhistische filosofie (nee, het is feitelijk geen religie). Er is geen gat in te schieten als het aankomt op het belang en het effect van de kracht van acceptatie, van loslaten.

Ok, in het kort: we zijn – zeker in het Westen – geneigd te denken dat het leven maakbaar, planbaar en controleerbaar is. Spoiler alert: dat is het niet. De voorbeelden zijn talloos en omdat ik maar vierhonderd woorden heb voor een blog ga ik ze nu niet herhalen. Kijk gewoon in retrospectief naar je eigen leven en maak de balans op. Al je verzet, weerstand, verdoving en vermijding van dat ongemak, de pijn, het verdriet in je leven, veroorzaken ook weer lijden in de vorm van (nog meer) stress, angst, verdriet, frustratie en druk. Zie je de vicieuze cirkel zich al aftekenen wanneer je ook dáár weer tegen gaat verzetten?

Maar – wetend dat alles tijdelijk is – wat gebeurt er als je zegt: ‘Ok, ik ben nu gefrustreerd en ik ervaar gevoelens van onzekerheid en angst. Ondanks dat ik dat lastig vind, sta ik toe dat het er nu is.’ De paradox is: wanneer je toestaat waar je juist van af wilt, reduceert het zich of verdwijnt het zelfs op termijn.

En dan die vraag: ‘Maar als ik het gewoon niet kan (of wil) accepteren dat ik me zo voel of dat ik in die situatie zit?!’ Wel, dan is de uitnodiging te accepteren dat je het nu nog niet goed kunt (of wilt) accepteren. Grapje? Nee. Acceptatie en loslaten van weerstand, kan altijd alleen in het huidige moment, in het nu. En als je op dit moment merkt dat het nog niet lukt, is dát wat je draagt en verwelkomt. Uitdagend? Zeker. Maar fietsen leerde je ook niet in een dag. Het is de meest duurzame, goedkope, gezonde en veilige manier om op termijn stress, somberheid, druk en angst te reduceren of op te lossen.

En ja, zelfs jij kan dit leren. Geloof me. Ik heb het zelf ooit ook niet voor mogelijk gehouden. Je vindt alle ingangen en mogelijkheden in de positieve psychologie of overweeg het keuzevak Mindfulness op de Hogeschool eens.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Blog Serge: Krampachtig vasthouden aan loslaten?

 1. Mooi blog. Het niet kunnen loslaten loslaten.
  Ik denk dat onze pijn, verdriet, angst en onzekerheid belangrijke bronnen van zelfkennis en van mogelijke verandering zijn.
  Loslaten is een manier om je daartoe te verhouden, maar ik vraag me altijd af wat we zouden verliezen als ze zouden oplossen.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de persoon spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top