Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
28 november 2023

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Locaties Museumpark, Rochussenstraat, Pieter de Hoochweg en Academieplein opgeschrikt door schietpartij

Gepubliceerd: 28 September 2023 • Leestijd: 4 minuten en 2 seconden • Nieuws

Politieheli’s, ambulances, brandweersirenes en zwaarbewapende agenten in de omgeving van metrostation Dijkzigt, waar donderdagmiddag rond 14.25 uur een schietpartij plaatsvond. De studenten en medewerkers op de aangrenzende locaties zagen hoe de situatie zich ontwikkelde.

Liveblog: Op donderdag 28 september was er vanaf 14.30 uur een grote politieactie gaande op het plein bij metrostation Dijkzigt, voor HR-locatie Museumpark. Profielen-verslaggevers op locaties Museumpark en Rochussenstraat houden je hier zo goed mogelijk op de hoogte.

Het liveblog is ondertussen gesloten en wordt niet meer geüpdate. We volgen het nieuws over de schietpartij en de impact ervan op de Hogeschool Rotterdam op de voet. Zo lees je hier meer over de vermoedelijke schutter. Mail de redactie op profielen@hr.nl als je nieuws mist of iets wil delen.

20.35 Schietpartij eist derde leven: ook 14-jarige dochter overleden

Ook de dochter van de 39-jarige vrouw die eerder vanmiddag overleed aan haar verwondingen, is overleden. De schutter nam hen beiden onder vuur in hun huis aan het Heiman Dullaertplein, waar hij zelf ook woont.
Na de schietpartij stak de schutter de woning in de brand.

19.02 2 doden, verdachte is student aan Erasmus Universiteit

De om 15.30 uur aangehouden verdachte is een student van de Erasmus Universiteit. Hij heeft vanmiddag zijn 39-jarige buurvrouw doodgeschoten, haar 14-jarige dochter is zwaargewond geraakt. Daarna heeft de verdachte in een lokaal in het Erasmus MC geschoten op een 46-jarige docent. Deze docent is ook overleden. Ook heeft de verdachte brand gesticht in het huis van zijn buurvrouw en in het ziekenhuis, dat werd zojuist bekend gemaakt tijdens een persconferentie in het stadhuis.
De verdachte werd opgepakt met een vuurwapen en hij droeg een kogelwerend vest. Volgens politiechef Westerbeke handelde hij alleen. Over zijn motief is nog niks bekend.

18.28 Vanavond geen onderwijsactiviteiten in de buurt Erasmus MC, ingang paviljoen locatie Museumpark weer open

De Hogeschool Rotterdam heeft besloten de (onderwijs)activiteiten die vanavond vanaf 19.00 uur gepland stonden op locaties Museumpark, Academieplein, Rochussenstraat en Pieter de Hoochweg niet door te laten gaan, staat op Hint (intranet). Dit vanwege de impact die het schietincident mogelijk heeft (gehad) op studenten en medewerkers. De parkeergarage bij locatie Rochussenstraat blijft tot 21.00 uur (en mogelijk langer) open. De ingang van locatie Museumpark aan de Dijkzigt-zijde (via het paviljoen) is weer in gebruik.

17.52 Politie gaat niet uit van een tweede schutter

Er gaan – onder meer onder HR-studenten – berichten en waarschuwingen rond over meerdere schutters. De politie spreekt dit zojuist tegen.

De omgeving van Museumpark/Rochussenstraat lijkt momenteel rustiger, maar het kruispunt Rochussenstraat/’s Gravendijkwal wordt nog steeds vrijgehouden van verkeer. De uitgang van locatie Museumpark aan de kant van Dijkzigt is nog altijd dicht.

17.31 Dodelijke slachtoffers, aldus politie, vanavond persconferentie

De politie Rotterdam bericht op X dat er doden zijn te betreuren bij de schietpartij. Vanavond om 18.45 zal de gezagsdriehoek (burgemeester, politie en justitie) een persconferentie over de gebeurtenissen houden op het stadhuis.

16.35: Politie meldt dat iemand is aangehouden

Meer over de aanhouding bij Rijnmond.

16.28: Politie begint studenten en medewerkers bij Rochussenstraat weg of naar binnen te sturen

Om 16.28 komen twee agenten locatie Rochussenstraat binnen; ze melden dat ze de omgeving gaan ontruimen om een veilige situatie te creëren. ‘We zijn nog iemand kwijt’, zeggen ze, over de kennelijk nog voortdurende zoektocht naar de verdachte. Ze gaan mensen die rond het gebouw staan te kijken naar de ontwikkelingen wegsturen met de keuze: Naar huis of naar binnen.

Een meisje met een grote bos bloemen zit binnen te wachten; ze heeft net haar diploma gekregen, maar kan niet weg omdat haar auto in de garage staat van ErasmusMC. Ze zal deze dag nu helemaal niet snel vergeten.

16.05: Niet in- en uitstappen op Halte Dijkzigt

De RET laat weten: Op last van de politie wordt bij het volgende station op lijn A in beide richtingen, B in beide richtingen en C in beide richtingen niet gestopt. De volgende haltes zijn vervallen: Dijkzigt. Nadere informatie volgt.

15.45: Rochussenstraat niet meer op slot

Om 15.45 zijn de deuren van locatie Rochussenstraat weer opengegaan, en pakken de studenten massaal hun spullen om het gebouw te verlaten. Toetsen gaan niet door.

In het paviljoen van locatie Museumpark worden naar het zich laat aanzien patiënten opgevangen uit ErasmusMC. Verplegend personeel meldt aan Profielen-verslaggever te zijn weggeleid door politie, maar heeft verder geen informatie over wat er gaande is.

15.30: Schietpartij, inzet hulpdiensten, gebouwen op slot

Naar verluidt is er een schietpartij geweest in een leslokaal van Erasmus MC, in een gebouw op de hoek van de Rochussenstraat en de ‘s Gravendijkwal. Ambulances en politiewagen verzamelen zich op het plein bij metrostation Dijkzigt waar alles is afgezet. Ook het drukke kruispunt ‘s Gravendijkwal/Rochussenstraat is deels afgezet, de chaos is groot met een voortdurend af- en aanrijden van hulpdiensten.

Het ontwikkelt zich van minuut tot minuut; om 1520 zien verslaggevers van Profielen een arrestatieteam rennen richting ErasmusMC. Eerder zagen ze een groep mensen met de handen achter het hoofd uit het betreffende gebouw komen. De Museumpark-bewoners worden met harde woorden gemaand van de ramen weg te blijven; de deuren van de locatie aan de kant van Dijkzigt zijn gesloten. Verplegend personeel is deels uit Erasmus mc gestuurd, en zit op Museumpark. Er wordt water uitgedeeld.

Ondertussen is dan ook het gebouw aan de Rochussenstraat op slot gegaan. ‘Zoals je ziet is er behoorlijk wat gaande, pak koffie of thee, het gebouw blijft tot nader order dicht’, klinkt het door de intercom. De directeur van IvG besloot het gebouw voor zolang als nodig dicht te gooien: ‘Buiten op straat stroopt het op en dat zorgt voor onveilige situaties’, legt hij desgevraagd uit.

Bij de ramen van Rochussenstraat staan studenten met hun neus tegen het glas en gonst het van de geruchten. Studenten bellen naar familie en bekenden, om verslag uit te brengen van wat ze zien of te melden dat ze later thuis zijn. Tegen half vier komt een docent melden dat de verpleegkundetoets niet doorgaat. Sommigen reageren licht verheugd.

Tekst: Edith van Gameren, Jos van Nierop
Foto’s: Redactie Profielen

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Locaties Museumpark, Rochussenstraat, Pieter de Hoochweg en Academieplein opgeschrikt door schietpartij

 1. Mijn gedachten gaan uit naar alle nabestaanden en studenten die dit hebben meegemaakt.
  Ook vanaf de locatie STC was behoorlijk wat van de heisa mee te krijgen.
  Vandaag had ik mijn diploma uitreiking, een waanzinnig mooi feest, maar helaas toch met een zwart randje…

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de persoon spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top